Dünyanın en kötü hapishanesi: Guantanamo! Görüntüleri ilk kez yayınlandı

Dünyanın en kötü hapishanesi olarak bilinen Guantanamo'daki tutuklularla ilgili geçmiş yıllara ait kareler yayınlandı.

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2022 14:42
Haber Güncellenme Tarihi: 13.06.2022 14:42
Haberyazilimi.com

11 Eylül saldırıları sonrası ABD'nin "teröre karşı savaş" adı altında izlediği politika sonucu oluşturulan Guantanamo, "kara leke" olarak nitelendiriliyor.

Guantanamo, hukuksuz işkenceler ve haksız tutuklamaların yanı sıra savunmasız infazlara sahne oldu.

11 Ocak 2002 tarihinde Guantanamo'daki hapishaneye sevk edilmek üzere İncirlik'te uçağa bindirilen mahkûmların fotoğraflarına New York Times (NYT) gazetesi ulaştı. Görseller dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'a sunulmak üzere çekilmiş. NYT, fotoğrafçı Jeremy Lock'un görsellere iliştirdiği notları da yayımladı. Lock, uçaktaki bir mürettebat üyesinin, Türkiye'den kalkış ve Guantanamo'ya varış arasında gözleri bağlı bir tutuklunun eline Amerikan bayrağı tutuşturarak hatıra fotoğrafı çektiğini anlattı.

Guantanamo'dan yeni kareler

Söz konusu gözaltı kampındaki tutuklulara dair bir dizi gizli ve daha önce yayınlanmamış fotoğraflar ortaya çıktı.

New York Times gazetesinin yayınladığı fotoğraflarda, 2002 yılında tartışmalı hapishaneye gönderilenlerin zincirli, gözleri bağlı ve kulak koruyuculu anları yer alıyor.

Tutukluların halini gösteren fotoğraflar

Fotoğraflar, dönemin Savunma Bakanı Donald Rumsfeld ve Washington'daki diğer yetkililere savaş zamanı gözaltı ve sorgulamaların başlangıcına dair yaşananları aktarmak için çekildi.

Bazı tutukluların ellerinin bantlandığına ilişkin anlar da dikkat çekiyor. Guantanamo'da görevli askerlerin, yetersiz beslenmiş olabileceklerinden dolayı mahkumları kaldırmanın oldukça kolay olduğunu dile getirdiği belirtildi.

İşkence görenlerin sayısı

ABD Savunma Bakanlığı verilerine işaret edilen AA'nın haberine göre ise şimdiye kadar Guantanamo'da yaklaşık 800 şüpheli işkence gördü.

"Dünyanın en kötü hapishanesi" olarak tanımlanan Guantanamo'daki gündelik hayata ilişkin görüntüler, bugüne kadar kamuoyuyla çok sınırlı biçimde paylaşıldı.

Turuncu giysiler giydirilen zanlıların statüleri, Guantanamo ile ilgili tartışmaların merkezinde yer aldı.