Suriye’deki gelişmeleri değerlendiren ABD'nin eski Ankara Büyükelçisi James Jeffrey, Türkiye'nin güvenlik kaygılarının mutlaka dikkate alınması gerektiğini belirtti. Jeffrey, terör örgütü PKK/YPG'nin Suriye'de "devlet içinde devlet" olarak kalamayacağını, merkezi hükümetin tüm ülkenin kontrolünü alabilecek durumda olduğunu vurguladı.
SURİYE’DEKİ GELİŞMELERİN KAHRAMANI: SURİYE HALKI
James Jeffrey, TRT Haber’e yaptığı açıklamada, Suriye’deki sürecin esas kahramanının, Esed rejiminin ve destekçileri İran ile Rusya’nın zulmüne karşı direnişi bırakmayan Suriye halkı olduğunu söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin rolünün de büyük önem taşıdığını belirten Jeffrey, "Türkiye, 3 milyondan fazla mülteciyi kabul etti, direnişi destekledi. ABD ve İsrail’in İran’a baskısı, Rusya’nın Ukrayna’daki angajmanı da önemli bir etkiye sahipti. BM’nin yürüttüğü süreç ise çatışmayı dondurdu" dedi.
TÜRKİYE'NİN KİLİT ROLÜ VE GÜVENLİK KAYGILARI
Jeffrey, Türkiye'nin Suriye'deki sürecin kilit oyuncularından biri olduğuna dikkat çekerek, "Türkiye'nin Suriye sınırındaki kritik güvenlik kaygıları, Suriye’yi yönetecek herkesin göz önünde bulundurması gereken bir konu. Türkiye, hem sınırlarını güvence altına almak hem de Suriye muhalefetinin düşüncelerini etkilemek açısından büyük bir rol oynuyor" dedi.
PKK/YPG SORUNU VE GELECEK PERSPEKTİFİ
Büyükelçi Jeffrey, PKK/YPG'nin Türkiye için bir sorun oluşturduğunu kabul ederken, bu sorunun merkezi hükümetin ülkenin tamamında kontrolü sağlamasıyla çözüleceğini belirtti. "SDG/YPG'nin devlet içinde devlet gibi kalması, Ankara için bir sorun. Ancak bu durum geçici. Bu yapı, devlet içinde devlet olarak ve askeri güç olarak kalamaz. Suriye’nin kuzeydoğusunda ateşkes ve bazı SDG güçlerinin sınırdan çekilmesi için Türkiye ile ABD birlikte çalışıyor" diye konuştu.
TRUMP DÖNEMİNDE TÜRKİYE-ABD İŞBİRLİĞİ DAHA DA ARTACAK
Emekli Büyükelçi Jeffrey, Başkan Trump'ın ikinci döneminde Suriye politikasının büyük ölçüde devam etmesini beklediğini, Türkiye-ABD iş birliğinin daha da artacağını ifade etti. "Trump, Suriye’nin kuzeydoğusunda bir Kürt devleti kurma fikrine karşıydı ve bu politikasını sürdürmeye devam edecektir. Ancak askerlerin çekilmesi meselesi hakkında net bir şey söylemek zor. Trump yönetiminin, Erdoğan ile olan yakın ilişkisi ve duyduğu hayranlık nedeniyle, Türkiye ile daha yakın bir işbirliği yapacağını düşünüyorum" dedi.