Fuji Dağı'na mevsimin ilk karı çok geç düştü

Japonya'daki Fuji Dağı, bu yıl tarihte bilinen en geç ilk kar yağışını aldı. Uzmanlar, iklim değişikliği nedeniyle sıcak ve kurak geçen yaz ile sonbahar mevsiminin ardından kış mevsiminin ilk kar yağışında gecikmeler yaşanabileceği konusunda uyarıyor.

Haber Giriş Tarihi: 13.11.2024 12:38
Haber Güncellenme Tarihi: 13.11.2024 12:38
Haberyazilimi.com

Japonya'nın ulusal simgelerinden olan 3 bin 776 metre yüksekliğindeki Fuji Dağı, bu yıl beklenmedik bir olayla karşılaştı. Yamanaşi ve Şizuoka eyaletleri arasında yer alan dağın zirvesine mevsimin ilk karı 7 Kasım'da düştü. Bu, 1894'ten itibaren tutulan kayıtlara göre Fuji Dağı'na son 130 yılın en geç karı düşmüş oldu. Genellikle ekim ayı başlarında görülen ilk kar yağışında yaşanan bu gecikme, 26 Ekim 1955 ve 26 Ekim 2016'daki rekorları geride bıraktı. Geçen yıl ise Fuji Dağı'na ilk kar 5 Ekim'de düşmüştü.

SICAKLIKLARIN YÜKSEK OLMASI KAR YAĞIŞINI GECİKTİRDİ

Uzmanlar, 2024 yazının kayıtlara geçen en sıcak yaz mevsimi olduğuna dikkat çekerken, Fuji Dağı'nın zirvesindeki sıcaklıkların da ortalamaların üzerinde olduğunu belirledi. Tokyo İklim Merkezi ve Japonya Meteoroloji Ajansı (JMA) İklim Uzmanı Kiyotoshi Takahashi, eylül ve ekim aylarında Japonya çevresindeki batılı jet akımının kuzeyden aktığını ve güçlü soğuk hava kütlelerinin Fuji Dağı'nın güney yönüne hareket edemediğini söyledi. Bu durumun, ilk kar örtüsünün gecikmesine neden olabileceği ifade ediliyor. Ancak Takahashi, iklim değişikliğinin bu gecikmedeki rolünün belirsiz olduğunu da belirtti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KÜRESEL HAVA MODELLERİNİ DEĞİŞTİRİYOR

Güney Afrika'nın Witwatersrand Üniversitesi Coğrafya, Arkeoloji ve Çevre Çalışmaları Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Jasper Knight, Japonya'daki sıcak ve kurak yaz-sonbahar döneminin mevsimin ilk karını geciktirdiğini vurguladı. Sıcak ve kuru atmosferde kar yağışının oluşma ihtimalinin daha düşük olduğunu belirten Knight, “Eğer yüzey sıcaksa, yağan karın zemine yerleşme olasılığı da daha azdır” dedi. Ayrıca, atmosferdeki hava sistemlerinin konumunun, özellikle Kore Yarımadası ve Rusya'nın doğusundaki basınç alanlarının etkisiyle kar yağışını etkileyebileceğini ekledi.

FUJİ DAĞI'NDAKİ KAR YAĞIŞININ GECİKMESİ ENDİŞELERE NEDEN OLUYOR

Knight, küresel iklim değişikliğinin, hava modellerinin daha düzensiz hale gelmesine yol açtığını ve bu durumun Japonya'yı etkilediğini belirtti. Ayrıca, dünya genelindeki kış mevsimindeki kar yağışlarının genellikle daha geç dönemde ve daha yüksek irtifalarda başladığına dikkat çekti. Bu durumun, Fuji Dağı'ndaki kar yağışını da etkileyebileceğini ifade etti. Japonya'daki aşırı hava olayları, özellikle batı Pasifik'ten gelen tayfunların neden olduğu sel ve toprak kaymaları ile birlikte, Fuji Dağı'nın da benzer etkilere maruz kaldığını söyledi. Kar yağışındaki gecikme, bölgedeki insanları endişelendirdi ve iklim değişikliğinin sadece kar yağışında değil, yaşam ve altyapı üzerinde de riskler oluşturduğuna dikkat çekti.