Gazze Kasabı Netanyahu’dan “geçici ateşkes” çıkışı, saldırılar durmayacak!

İsrail’in Gazze Şeridi'ne yönelik havadan, denizden ve karadan sürdürdüğü saldırılar, 420 gündür aralıksız devam ediyor. Bu saldırılar sonucu binlerce sivil hayatını kaybederken, bölgedeki insani kriz giderek derinleşiyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, son açıklamasında, Gazze'deki esir takasını mümkün kılacak bir “geçici ateşkes” önerisini kabul edebileceğini ancak saldırıları tamamen sona erdirecek bir anlaşmaya yanaşmayacağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2024 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 29.11.2024 08:30
Haberyazilimi.com

Gazze Şeridi'nde İsrail'in havadan, karadan ve denizden yürüttüğü saldırılar tam 420 gündür hız kesmeden devam ediyor. Sivillerin hedef alındığı operasyonlarda binlerce kişi hayatını kaybederken, altyapı tamamen yok edilmiş durumda. Bölgedeki insani kriz her geçen gün derinleşirken, uluslararası toplumdan gelen ateşkes çağrıları yanıtsız kalıyor.

Son açıklamasında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de esir takasını kolaylaştıracak bir “geçici” ateşkese hazır olduklarını belirtti. Ancak Netanyahu, saldırıların tamamen sona erdirileceği bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini açıkça ifade ederek, Gazze'deki operasyonların süreceğinin sinyalini verdi.

Geçici Ateşkes Tartışmaları

Netanyahu'nun açıklamaları, Gazze'deki çatışmaların sona erdirilmesine yönelik umutları zayıflattı. İsrail'in, esir takasını mümkün kılacak sınırlı bir ateşkese sıcak baktığını belirtmesi, bölgede kalıcı bir barış ihtimalini gölgeledi. Uluslararası uzmanlar, geçici ateşkesin sivillerin kısa süreliğine rahat nefes almasını sağlayabileceğini ancak çözüm için yeterli olmadığını vurguluyor.

Gazze'deki Filistinli gruplar ise Netanyahu'nun geçici ateşkes açıklamasını samimiyetsiz bir taktik olarak değerlendiriyor. Hamas ve diğer direniş grupları, kalıcı bir ateşkes olmadan İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durdurmayacağını savunuyor.

Siviller Büyük Bedel Ödüyor

İsrail'in 420 gündür devam eden saldırıları, bölgedeki insani durumu tam bir felakete dönüştürdü. Gazze'de elektrik, su ve temel sağlık hizmetlerine erişim neredeyse imkânsız hale geldi. Birleşmiş Milletler ve insani yardım kuruluşları, bölgedeki sivillerin acil yardıma ihtiyaç duyduğunu belirterek uluslararası müdahale çağrısında bulundu.

Özellikle çocuklar ve kadınlar, savaşın en ağır bedelini ödüyor. Gazze Sağlık Bakanlığı'na göre, saldırılar nedeniyle ölenlerin büyük bir kısmını siviller oluşturuyor. Eğitim ve sağlık altyapısının tamamen çöktüğü Gazze'de, geleceğe dair umutlar her geçen gün daha da azalıyor.

Uluslararası Toplumun Tepkisi

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve birçok ülke, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını kınayan açıklamalarda bulundu. Ancak diplomatik çabalar, İsrail'in mevcut politikasını değiştirmesi konusunda henüz somut bir sonuç vermedi. Uzmanlar, uluslararası toplumun İsrail'e yönelik baskıyı artırması gerektiğini vurguluyor.

ABD, İsrail'in en büyük destekçisi olarak öne çıkarken, diğer ülkelerden gelen ateşkes çağrılarına rağmen Netanyahu hükümeti, Gazze'deki operasyonlarını “meşru müdafaa” gerekçesiyle savunmaya devam ediyor.