İran, Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehit edilmesinin intikamını almak amacıyla 1 Ekim'de İsrail'e balistik füzelerle saldırmıştı. O günden bugüne Siyonist İsrail'in vereceği karşılık bekleniyordu. Yakın bir zamanda İsrail beklenen misillemeyi gerçekleştirdi. 26 Ekim Cumartesi günü Siyonist İsrail ordusu, İran'ı vurdu. Ülkenin birçok yerinde patlamalar duyuldu. Tel Aviv, operasyonun başarıyla icra edildiğini duyururken, Tahran da hasarın sınırlı olduğunu iddia etti. Operasyonun ardından bu kez de İran'ın bir sonraki hamlesi merak konusu oldu. Saldırının yeni detayları da ortaya çıktı.
Cumartesi sabaha karşı İsrail, İran'ın farklı bölgelerindeki birden fazla yeri vurdu. Ülkenin iç kesimlerinde bulunan başkent Tahran'da patlamalar duyuldu.
"SINIRLI HASAR"
İsrail ordusu, "kesin ve hedefli saldırıların" hava savunma sistemlerini ve İsrail'e karşı kullanılan silahları üreten füze yapım tesislerini vurduğunu açıkladı. İran ise saldırıların yalnızca "sınırlı hasara" yol açtığını iddia etti.
Her iki ülke de yıkıma dair detaylı değerlendirmelerde bulunmadı. İran, saldırıların İlam, Huzistan ve Tahran eyaletlerindeki askeri üsleri hedef aldığını bildirdi.
TAHRAN'IN BİR SONRAKİ HAMLESİ
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail'in İran'a saldırısına ilişkin X sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.
Mesajında, saldırıda ordu mensubu askerlerin hayatını kaybetmesinden dolayı ailelerine ve İran halkına başsağlığı dileyen Pezeşkiyan, "İran düşmanları, bu cesur insanların, topraklarını korkusuzca savunduklarını ve her türlü aptallığa da tedbir ve zekayla karşılık vereceklerini bilsin." ifadelerini kullandı.KARŞILIK VERECEKLER
İran Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in askeri üslere yönelik saldırılarını kınadı ve İran'ın buna karşılık vereceğini bildirdi.Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, saldırıların uluslararası hukukun ve BM Şartı'nın, özellikle de ulusların toprak bütünlüğüne ve egemenliğine karşı tehdit veya güç kullanımının yasaklanması konusundaki hükümlerinin açık bir ihlali olduğu belirtildi.
Bakanlık, İran'ın BM Şartı'nın 51. maddesinde yer alan meşru müdafaa hakkına vurgu yaparak, yabancı saldırganlıklara karşılık verme yükümlülüğü bulunduğunu kaydettiİRAN ORDUSUNDAN TAM TERSİ AÇIKLAMA
Öte yandan İran ordusu cumartesi gecesi, Gazze Şeridi ve Lübnan'da ateşkesin, İsrail'e karşı herhangi bir misillemeden daha önemli olduğunu öne süren dikkatlice hazırlanmış bir açıklama yayınladı.
İran ordusundan yapılan açıklamada," misilleme yapma hakkının kendisinde olduğu belirtilirken, Tahran'ın İsrail'in cumartesi sabahı düzenlediği saldırının ardından savaşı daha da tırmandırmamak için bir çıkış yolu bulmaya çalıştığı" ifade edildi.
İSRAİL SALDIRISININ DETAYLARI
Ordu, İsrail'in saldırılarını gerçekleştirmek için Irak hava sahası üzerinde "stand-off" füzeleri kullandığını ve bu füzelerin İran'ın tesislerine ulaşabilmesi için çok hafif oldukları belirtildi. "Stand-off" füzeleri, bir uçağın düşman savunma sistemlerine yaklaşmadan, uzaktan saldırı yapabilmesini sağlayan uzun menzilli güdümlü füzelerdir.Ordu ayrıca, İran'ın askeri radar tesislerinin hasar gördüğünü, ancak bazılarının onarım aşamasında olduğunu belirtti.
İran, İsrail saldırısında ölenlerin sayısının 4'e yükseldiğini ve hepsinin ülkenin hava savunmasında görev aldığı aktarıldı.SALDIRI SONRASI HAYAT NORMALE DÖNDÜ
İran devlet medyasının yayımladığı görüntülerde, hayatın nispeten normal bir şekilde devam ettiği, sokakların kalabalık olduğu, insanların parklarda spor yaptığı, meyve sebze pazarlarının her zamanki gibi açık olduğu görüldü.
İran, gece boyunca hava sahasını birkaç saatliğine kapattı, ancak daha sonra yeniden açtı ve ülke genelinde birkaç ticari uçuş gerçekleştirildi.
GERGİN ATMOSFERE RAĞMEN KISITLAMALAR KALDIRILDI
İsrail ordusu, Lübnan'dan gelen roket saldırılarının devam etmesi ve Tel Aviv'in Tahran'a yönelik ilk açık saldırısını gerçekleştirmesine rağmen, ülkenin kuzeyindeki bölgelerde yaşayanlara yönelik kısıtlamaların hafifletildiğini duyurdu.
Cumartesi günü yayınlanan yeni yönergelerde, Lübnan sınırına yakın bölgelerde, İsrail işgalindeki Golan Tepeleri'nde, Hayfa Körfezi ve İsrail'in kuzey kıyısı boyunca bazı yerlerde sığınaklara yakın olan okulların yeniden açılmasına izin verildi. Yeni yayınlanan yönergelere göre, bu okullar normal faaliyetlerine devam edebilir.
Bu bölgelerde toplanma kısıtlamaları da hafifletildi. Ordunun açıklamasında İran'a yönelik saldırıdan bahsedilmedi.
İSRAİL MUHALEFET LİDERİ SALDIRIYI ELEŞTİRDİ
İsrail'in muhalefet lideri Yair Lapid, ordunun harekatını övdü ancak İsrail'in daha sert davranması gerektiğini söyledi.
Lapid, X'te yayınlanan bir gönderide "İran'daki stratejik ve ekonomik hedeflere saldırmama kararı yanlıştı. İran'dan çok daha ağır bir bedel alabilirdik ve almalıydık." ifadelerini kullandı.
ABD BAŞKAN ADAYLARINDAN DESTEK
Bu hafta sonu seçim kampanyaları kapsamında Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve eski Başkan Donald Trump, İsrail'in İran'ın askeri tesislerine düzenlediği hava saldırılarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Her iki aday da Siyonist İsrail'e tam destek verdi.Trump, cuma günü Michigan'da düzenlenen bir mitingde, o sırada Harris, Teksas'ta Beyonce ile bir etkinlik düzenliyordu, "İsrail saldırıyor. Bizde bir savaş var ve o dışarıda parti yapıyor." ifadelerini kullandı.Harris de cumartesi günü Michigan'daki gazetecilere yaptığı açıklamada, " Amerika Birleşik Devletleri olarak İran'ın bölgeye yönelik oluşturduğu tehdit açısından yaptıklarını durdurması gerektiğini çok güçlü bir şekilde talep ediyoruz ve İran'ın bu şekildeki herhangi bir saldırısına karşı İsrail'i her zaman savunacağız." sözlerini kullandı.