Dünyada koronavirüsle mücadelede en başarılı ülkelerden biri Singapur, ülkelere göre salgının sona eriş tarihini tahmin etmek için bir modelleme yaptı.
Singapur Teknoloji ve Tasarım Üniversitesi'nin mayıs ayında güncellediği araştırmada, yapay zeka aracılığıyla salgının ülkelerde ne zaman biteceği ile ilgili tahminlerde bulunuldu.
"Kovid-19'un Tahmini Takibi" ismi verilen araştırmada günlük vakalar, ölüm ve diğer tıbbi detaylarla istatistik bilimi ve epidemiyolojik modeller bir araya getirildi.
Araştırmayı yürüten ekip, "Bu veriler yüzde 100 net ve kesin değil, mevcut şartlar altında öngörü. Bu veriler yalnızca gerçek geleceği şekillendirmek ve harekete geçmek için bir rehber olarak kullanılabilir" yorumunu yaptı.
Araştırmayı yürüten bilim ekibi, "Her bulaşıcı hastalığın yaşam döngüsü var. Salgının patlaması, hızla yayılması, yavaşlama hızı ve sona ermesi olarak. Fakat salgında bu yaşam döngüleri ülkeler ve bölgelere göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin 21 Nisan'da Singapur Başbakanı sokağa çıkma yasaklarını uzatırken İtalya Başbakanı ise 4 Mayıs'ta işletmelerin açılması için plan yaptıklarını açıkladı" ifadesini kullandı.
Singapur merkezli bilim ekibi hazırladıkları grafikle ülkelerde koronavirüsün ne zaman sona ereceğini modelledi. Kısa bir süre sonra yayından kaldırılan bu verilerin resmi veya kesin gerçeklik sunmadığını aktaran bilim insanları bu verileri kamuoyuna kapattı.
Fakat yayınlanan veriler ve öngörüler gündemden düşmedi. Koronavirüsüyle mücadele eden her ülke için hazırlanan özel grafiklerde, ülkelerin verilerinden alınan detaylarla takvim ve plan yapıldı.
Singapurlu bilim insanları Türkiye ile ilgili olan öngörülerini 6 Mayıs 2020 tarihine kadarki verilerden alındığını açıkladı.
Uzmanlar modellemeye göre Türkiye'de salgının bitmesi için 120 günlük bir süreye ihtiyaç duyulduğunu tahmin etti.
Tahmine göre, Türkiye'de 8 Eylül'de bitecek
Raporda, "Teoride salgının 7 Mayıs'tan itibaren bitmesi öngörülen gün sayısı" gösterildi.
Araştırmada, tahminin belirsiz olduğu ve zaman içinde değişebileceği vurgulanırken salgının 8 Eylül 2020'de biteceği iddia edildi.