Anayasa Mahkemesi (AYM), bireysel emeklilik sistemine ilişkin bazı düzenlemeleri Anayasa'ya aykırı bularak iptal etti. AYM'nin bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan kararına göre, 7319 sayılı Sigortacılık ile Diğer Bazı Alanlara İlişkin Kanunlarda ve Bir Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'da yer alan bireysel emeklilikle ilgili düzenlemelerin iptali talebini karara bağladı.
Kararda, emeklilik taahhüt sözleşmelerinin bireysel emeklilik sistemine aktarımındaki usul ve esasların Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenmesine dair hükümler ele alındı. AYM, söz konusu düzenlemenin, bireysel emeklilik sisteminin sosyal güvenlik sisteminin bir parçası olduğu gerekçesiyle Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.
İPTAL KARARININ GEREKÇESİ
İptal edilen düzenleme ile, bireysel emeklilik sistemine aktarım yapan üyelerin kazanacakları süreye ve emeklilik hakkı kazanacakları yaşa ilişkin esasların idare tarafından belirleneceği ifade ediliyordu. Ancak, AYM bu düzenlemeyi, Anayasa'nın 48. maddesinde güvence altına alınan sözleşme özgürlüğüne aykırı bularak iptal etti. Mahkeme, idari kuruma verilen düzenleme yetkisinin, bireylerin emeklilik hakkını kazanabilme şartlarını değiştirebilir nitelikte olduğu ve bu durumun Anayasa'ya aykırı olduğuna karar verdi.
SOSYAL GÜVENLİK HAKKI VE KANUNİLİK
Mahkeme kararında, sosyal güvenlik hakkına ilişkin düzenlemelerin yalnızca kanunla yapılabileceği belirtilerek, idareye geniş takdir yetkisi verilmesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna işaret edilmiştir. Ayrıca, bireysel emeklilik ile ilgili şartların belirlenmesinin idareye bırakılmasının, kanunilik ilkesine aykırı olduğu vurgulandı.