9 askerin şehit olduğu hain saldırı nasıl gerçekleşti? Geçişlerin olduğu tünel detayı

Kuzey Irak’taki üs bölgesine terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen hain saldırı sonucunda 9 askerimizin şehit edilmesi sonrası bölgede operasyonlar sürerken saldırıya ilişkin detaylar da ortaya çıkmaya başladı. Kuzey Irak'ta yaşanan çatışmalara ilişkin ilk bilgiler, teröristlerin zor hava koşullarını fırsat bilerek geçici üs bölgesine saldırdığını gösteriyor. Çatışmaların olduğu bölgeye ilişkin bilgilerde dikkat çekti. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2024 10:40
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2024 10:40
Haberyazilimi.com

9 askerin şehit olduğu Kuzey Irak'taki çatışmalara ilişkin ilk bilgiler gelmeye başladı. Saldırının Metina kampı yakınlarında yeni oluşturulan üs bölgesine yapılmaya çalışıldığı, sızmayı farkeden timlerin hemen karşılık verdiği öğrenildi. Kırklareli 41. Komando Tugayı'na bağlı birliklerin geçici üs bölgesine yapılan saldırıya karşılık verildi.

Çatışmaların yakınlarında sivil yerleşim yerlerinin bulunduğu ve birliklerin dikkatli bir operasyon yürüttükleri aktarıldı. Teröristlerin sızmaya çalıştığı üs bölgesi Kırıklareli 41. Komando Tugayı tarafından oluşturuldu.

Geçici üs bölgesi olarak birliklerin bulunduğu noktaya, teröristler şu an yaşanan ağır kar ve tipi koşullarını fırsat bilerek sızmaya çalıştı, durumu fark eden timler de karşılık vererek teröristlere ağır kayıp verdirdi.

Ağır silahlarla saldıran teröristlerin ilk ateşi sırasında birlikler şehit verirken, çatışmaların ardından bölgede geniş çaplı operasyon başlatıldı.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan son açıklamaya göre 15 terörist etkisiz hale getirildi.

Metine neden önemli?

Kuzey Irak'ın Metina bölgesindeki üs noktalarına PKK'lı teröristler tarafından düzenlenen saldırıda 9 askerin şehit olmasının ardından bölge ile ilgili önemli bilgiler de ortaya çıkmaya devam ediyor. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Aslan Metina bölgesinin önemini ve Türk askerinin neden bu bölgede konuşlandığını tek tek anlattı.

İşte Doç. Dr. Aslan'ın teröristlerin yuvalandığı Metina bölgesi ile ilgili anlattıkları:

“Metina dağı ismini muhtemelen herkes çok duyuyor ancak bu dağın önemini özellikle bu bölgede askerlerimizin neden konuşlanmış olduğunu çoğu zaman insanlarımız bilmiyor. Metina Dağı bir blog şeklinde Zap uzanımı ile beraber Zap Nehri'nden başlayarak hudutlarımızın hemen güneyinde doğu batı uzanımında yer alır. Dolaysıyla hudutlarımıza paralel bir yapıdadır. Bu bölgedeki terörist varlığı Türk hududundaki köyleri karakolları doğrudan hem gözetler hem de bu bölgelere sızmak kolaylaşır. Eğer Metina teröristler tarafından kontrol atına alınırsa…

"Kayalar arasında labirent gibi geçişler yapılabilecek tüneller var"

Metina'yı da iki ayrı boyutta incelemek lazım bir tanesini Metina'nın hemen kuzey bölgesi özellikle orada Kanimasi ön plana çıkar. Bu bölgede toprağın olmadığı kayaların taşın olduğu ağaçların adeta taştan fışkırdığı alanlar vardır. Dolaysıyla bu bölgeye girdiğinizde kaybolursunuz. Ayrıca bu bölgede doğal kayalar arasında labirent gibi geçişler yapılabilecek tüneller vardır. Bu tünellerin üstü açık yan tarafları kayalar tarafından tamamen korunmuş bu nedenler bölgeye top havan atışı yapıldığında veya hava kuvvetleri atışı yapıldığında teröristler hem görülmekten hem de bu ateşlerden kolaylıkla sakınır.

Sınır köyleri ve karakolları açısından olmazsa olmaz bir bölge

Öte yandan eğer Metina'nın kuzey kesimine de bakarsanız Amedi çukuru ve hemen onun güneyinde Gara Dağı bulunur. Neden Metina'yı özellikle ifade etmek istedim şundan; Öncelikle Zap ve Metina uzanımı Türkiye'nin sınır bölgesi, sınır köyleri ve karakolları açısından olmazsa olmaz mutlaka TSK'nın bulunması gereken bir uzanım. Nitekim hemen karşısına baktığımızda Üzümlü Karakolu yine hemen karşısına baktığımızda Çığ Köyü ve hemen onun batısına doğru uzanan diğer köyler devletine tamamen bağlı korucu köyleridir ve bu köylere geçmişte teröristler sürekli tacizde bulunmuştur. Dolayısıyla TSK'nın da bir misyonu bu bölgede hududumuzun köylerimizin güvenliğini sağlamak.

"Metina'yı anlamak da pek mümkün değil"

İkinci konu da doğal olarak teröristlerin sınırı geçmesi huduttan sızması ve daha geri bölgedeki diğer yerleşim alanlarına saldırı yapmasının önlenmesidir. Şimdi Metina'yı görmeden Metina'yı anlamak da pek mümkün değil. Basit bir örnek vermek istiyorum geçmişten; Metina ile Zap arasındaki çöküntünün adı Şerefiye Boğazı'dır. Bu boğaz genellikle teröristler tarafından geçmişte kullanılmıştır ve silahlı kuvvetler özellikle bu boğazı kontrol edebilecek şekilde Zap'ın gerek batısında gerek doğusunda yerleşkesini dikkatli bir şekilde tesis etti. Ama bölgede sadece Şerefiye Boğazı bir geçiş olarak kullanılmadı Metina'nın hemen hemen her noktasından geçiş yapılabilir. Dolayısıyla bölgeyi bu şekilde özetleyebiliriz.”