İklim değişikliği 2100 yılına kadar türlerin üçte birini yok edebilir

Connecticut Üniversitesi bilim insanlarının yaptığı bir araştırmaya göre, sera gazı emisyonları kontrol altına alınmazsa 2100 yılına kadar yaşayan türlerin üçte biri yok olabilir. Araştırma, iklim değişikliğinin biyoçeşitlilik ve ekosistemler üzerindeki yıkıcı etkilerine dikkat çekiyor.

Haber Giriş Tarihi: 10.12.2024 22:35
Haber Güncellenme Tarihi: 10.12.2024 22:35
Haberyazilimi.com

Biyolog Mark Urban ve ekibi, son 30 yılda yapılan 485 farklı çalışmayı analiz ederek türlerin iklim değişikliğine adaptasyon yeteneklerini inceledi. Analiz sonuçlarına göre, insan kaynaklı sera gazı salınımının neden olduğu küresel ısınma, aşırı sıcaklık artışları ve hava olaylarıyla ekosistemleri bozarak türlerin yaşamını tehdit ediyor.

3'TE 1'İ YOK OLACAK

Araştırma, küresel sıcaklık artışının 5,4 santigrat dereceye ulaşması halinde, yaşayan türlerin üçte birinin yok olma riskiyle karşı karşıya kalacağını öngörüyor. Özellikle amfibiler gibi bazı tür gruplarının daha büyük risk altında olduğu belirtiliyor.

Ayrıca, küçük türlerin yok olması, besin zincirindeki diğer türleri de etkileyerek zincirleme yok oluşlara yol açabilir. Araştırmacılar, iklim değişikliğinin sadece biyolojik çeşitliliği değil, tüm ekosistemleri etkileyebileceği konusunda uyarıyor.