Sarıyer-Kilyos Tüneli TBM için önemli adım: Seyahat süresi 5 dakikaya inecek, yıllık toplam 2,1 milyar lira tasarruf edilecek

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli projesinde kullanılan tünel açma makinesi TBM'nin, Türkiye'deki en büyük üçüncü TBM olduğunu belirtti. Proje tamamlandığında seyahat süresinin 5 dakikaya ineceğini ve yıllık 2,1 milyar lira tasarruf sağlanacağını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2024 09:38
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2024 09:38
Haberyazilimi.com

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nde kullanılan tünel açma makinesi (TBM) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Uraloğlu, TBM'in Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda ilk kez kullanıldığı bu projeyle, Türkiye'nin mühendislik gücünü bir kez daha ortaya koyduklarını belirtti. Sarıyer-Kilyos Tüneli, İzmir YHT hattı T-1 Tüneli ve Avrasya Tüneli'nden sonra Türkiye'deki en büyük üçüncü TBM'e sahip projedir.

Sarıyer-Kilyos Tüneli Projesi

Bakan Uraloğlu, tünel açma makinesinin dağlık arazilerdeki inşaat süreçlerine büyük kolaylık sağladığını ve bu projeyle İstanbul'un kuzeyini güçlendireceklerini belirtti. Proje, 7 kilometre uzunluğunda, 2 geliş ve 2 gidiş şeritli, toplam 14 kilometre uzunluğunda bir yol standardına sahip olacak. Ayrıca, 8,2 kilometre uzunluğundaki bağlantı yolları ile Sarıyer-Kilyos Tüneli, İstanbul'un ulaşım altyapısını önemli ölçüde güçlendirecek.

Projenin Ekonomik ve Çevresel Katkıları

Bakan, projeyi tamamlandığında seyahat süresinin 35 dakikadan 5 dakikaya ineceğini vurguladı. Bu sayede yıllık 2,1 milyar lira tasarruf sağlanacak ve çevreye zarar veren karbon emisyonu 32 bin ton azaltılacak. Tünel, aynı zamanda İstanbul'un kuzeyindeki mahallelerin, şehrin merkezine daha hızlı ulaşımını sağlayacak. Ayrıca, olası büyük afetlerde Kuzey Marmara Otoyolu'na en hızlı erişimi sağlayarak afet tahliyesini kolaylaştıracak.

Tünel Açma Makinesi (TBM) ve Teknolojik Yenilikler

Sarıyer-Kilyos Tüneli'nde kullanılan TBM, Türkiye'deki en büyük üçüncü TBM olarak dikkat çekiyor. Bakan Uraloğlu, bu teknoloji ile dağlık bölgelerdeki inşaat süreçlerinin daha verimli hale geldiğini ifade etti. TBM ile gerçekleştirilen kazı, mevcut inşaat yöntemlerine göre çok daha hızlı ve güvenli bir şekilde yapılabilmektedir.

Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin Önemi

Bakan Uraloğlu, Sarıyer-Kilyos Tüneli'nin sadece ulaşımı kolaylaştırmakla kalmayıp, İstanbul'un kuzeyini ekonomik olarak canlandıracağını ve turizmi destekleyeceğini belirtti. Ayrıca, bu tür büyük projelerin Türk mühendisliğinin geldiği noktayı gösterdiğini ve Türk mühendislerinin dünyaya mühendislik ihraç ettiğini ifade etti.

Proje tamamlandığında İstanbul'un kuzeyinden merkezine seyahat etmek, daha hızlı, daha güvenli ve çevre dostu bir hale gelecek.