Türkiye'nin hipersonik hamlesi: Tayfun ve Cenk sahada

ÖZEL HABER | Türkiye, savunma sanayiindeki gelişimini yeni nesil füze teknolojileriyle güçlendirmeye devam ediyor. Son olarak Tayfun kısa menzilli balistik füzesinin başarıyla test edilmesiyle dikkat çeken Türkiye, hipersonik hızlara ulaşan sistemlere odaklanıyor.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2024 20:21
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2024 20:21
Haberyazilimi.com

ÖZEL HABER | Tayfun balistik füzesi, saatte Mach 5 hızla 516 kilometrelik mesafeyi yalnızca 458 saniyede katedebiliyor. Hipersonik seyir hızına sahip olan füze, düşman hava savunma sistemlerinin etkisiz kalmasını sağlıyor. Bunun yanı sıra, Tayfun'un elektronik harp müdahalesine ve GPS bozma girişimlerine karşı yüksek dayanıklılığı, sistemin savaş alanında güvenilir bir çözüm sunmasını mümkün kılıyor.

Füzenin teknik özellikleri arasında 2,3 ton ağırlık, 610 mm çap ve 6,5 metre uzunluk yer alıyor. Bu ileri teknolojiler, Tayfun'u hem Türkiye'nin savunma altyapısı için stratejik bir unsur hem de bölgesel caydırıcılık için önemli bir araç haline getiriyor.

CENK FÜZESİ VE ORTA MENZİLLİ HAMLE

Orta menzilli balistik füze ihtiyacına yönelik geliştirilen Cenk projesi, 1000 kilometrenin üzerinde bir menzile sahip olacak. Bu sistemler, Türkiye'nin uzay programları için de bir temel oluşturabilir. Balistik füze teknolojisi, yalnızca uydu fırlatımında değil, uzaydaki hedeflere yönelik stratejik saldırılar için de kullanılabilecek potansiyele sahip.

SAVUNMA SİSTEMLERİ VE HİPERSONİK GELECEK

Türkiye'nin mevcut hava savunma envanteri arasında yer alan S-400 sistemleri, Tayfun gibi balistik füzeleri durdurabilecek kapasitede. Ancak, hipersonik hıza ulaşan tehditlere karşı etkin savunma için Siper füze sisteminin hipersonik versiyonları gibi daha gelişmiş çözümlere ihtiyaç var. Siper'in bu tür bir geliştirme ile İsrail'in Arrow veya ABD'nin THAAD sistemleri sınıfına dahil olması bekleniyor.

GELECEĞİN YOLU: HİPERSONİK SİSTEMLER

Türkiye'nin savunma sanayi yol haritası, yalnızca mevcut tehditleri değil, gelecekteki teknolojik gereksinimleri de hedef alıyor. SOM, Atmaca ve Çakır gibi seyir füzeleri, mikro akıllı mühimmatlar ve Tayfun gibi balistik füze projeleri, bu hedefin birer adımı. Ancak, balistik füzelere entegre edilecek hipersonik uçuş araçları (HGV, MaRV) ve hipersonik seyir füzeleri, Türkiye'nin savunmadaki üstünlüğünü pekiştirecek unsurlar arasında yer alıyor.