Con Sınov'dan idam yorumu: AB ile ilişkiler yara alır

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Ereğli mitinginde ''Bir şeyi bana göre yanlış yaptık. İdamı kaldırdık. Parlamento böyle bir karar verirse ben bunu onaylarım'' şeklinde konuşmuştu. Sosyal medyada sıkı bir takipçi kitlesi olan Con Sınov'a, Erdoğan'ın bu açıklamasını nasıl değerlendirdiğini sorduk. İşte Con Sınov'un idam yorumu...

Haber Giriş Tarihi: 19.03.2019 15:21
Haber Güncellenme Tarihi: 19.03.2019 15:21
Haberyazilimi.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ereğli mitingindeki konuşmasında, ''Biz örneğin bir yanlış yaptık, idamı kaldırdık. Bana göre yanlış yaptık. Niye? Zira 15 Temmuz gecesi 251 vatandaşımızı, askerimi, polisimi, şehit edenlerin ağırlaştırılmış da olsa müebbette olsa cezaevinde onları beslemek bana ağır geliyor. Parlamentomuz böyle bir karar verirse ben bunu onaylarım'' ifadelerini kullanmıştı.

Biz de sosyal medyada oldukça geniş bir kitlesi olan Con Sınov'a, Erdoğan'ın idam ile ilgili söylediklerini sorduk.

Nasıl değerlendiriyorsunuz Con Sınov?

Biliyorsun Türkiye uzun süredir AB üyesi olmak için çabalıyor. Aynı zamanda Türkiye'nin dış ticaretinin de yüzde 45 kadarı AB ile yapılıyor. Yani bu ticari faaliyetlerin kontrollü şekilde sürmesi için Türkiye'nin AB üye adaylığının sürmesi şart. Türkiye'nin AB'den kopması, köprülerin tamamen atılması demek, söz konusu ticaretin felce uğraması demektir. Bu hem AB için hem Türkiye için önemli sorun oluşturur.

''ÖCALAN'IN ASILMAMASI İÇİN ÖZELLİKLE AYARLADILAR''

Bu nedenle Türkiye ile AB arasındaki ilişkiler gerilir, bozulur ama asla kopmaz. Zaten yıllardır pek çok hükümet döneminde de kopmadı. Hala daha kopmuyor. Kimse de koparmaya cesaret etmedi. AB için idam cezasının kaldırılması kritik öneme sahiptir. Türkiye idam cezasını kaldırmadan AB üyesi olamazdı. İdam cezasının kaldırılmasının tek nedeni budur. Zamanlamayı da Öcalan'ın asılmaması için özellikle ayarladılar.

''TÜRKİYE'YE İDAM GELİRSE AB İLİŞKİLERİ CİDDİ YARA ALIR''

Bugün Türkiye'nin idam cezasını getirmesi demek AB ile ilişkilerin ciddi yara alması demektir. İdamın geri getirilmesi Türkiye'nin AB üyeliğinden vazgeçmiş olduğu şeklinde yorumlanır. Bunu hem Türkiye hem AB iyi biliyor. Bu nedenle idam cezasının geri gelmesi için AB ilişkilerin kopmasını göze almak gerekir.

Bugüne baktığımızda tüm gerilimlere rağmen Türkiye ile AB ilişkileri sürüyor. Belki kötü günler geçiriyoruz ama yine de bağlarımız hala mevcut. Çünkü ekonomik ilişkileri riske atmayı kimse istemiyor. Hal böyle iken Türkiye'nin tüm bu riskleri almak pahasına idam cezasını getireceğini asla düşünmüyorum. İdam cezası asla geri getirilmez. Hem getirilse bile geçmişte işlenen suçluların idamı mümkün değil.

''SİYASETİN DOĞASINDA VAR''

İdam cezasının gündeme gelmesi cezanın gerçekten getirilmesi için değil. Bazen terör olayları artınca toplum idam cezası istiyor. Konu gündeme geliyor. Siyasetçiler de toplumun gazını almak için konuyu gündemde tutuyorlar. Ama somut adım atmıyorlar. Şimdi seçim sürecindeyiz. Partiler halkın oyunu alabilmek için onların hoşuna gidecek şeyler söyleyebilir. Bunlar siyasetin doğasında olan şeyler. Siyasetçiler bunları hep yapar. Bu manada idam cezasının gündeme gelmesi siyasi bir konu. Öyle bakmak gerekiyor.

''BİR TEK MHP İDAMIN KALDIRILMAMASI YÖNÜNDE OY KULLANDI''

İdam cezasının kaldırıldığı meclis oylamasında AK Parti de TBMM'de milletvekiline sahipti. 2001 yılıydı sanırım. Az sayıda vekilleri vardı. Onlar da idamın kaldırılması yönünde oy kullandılar. Bir tek MHP vekilleri kaldırılmaması yönünde oy kullandı. Bu açıdan idamın kaldırılmasında AK Parti'nin de etkisi bulunuyor. Belki Sayın Cumhurbaşkanı bu nedenle pişmanlık duyuyor olabilir. Onu bilemeyiz.