Bilim Kurulu Üyesi Prof. Kara: Semptomlar görülmeden 48 saat önce bulaş başlıyor

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, 'Eğer bende virüs varsa şikayet ve semptomum bulunuyorsa ondan 48 saat öncesinde ben virüs bulaştırmaya başlıyorum. Testimin ne zaman pozitif olduğu önemli değil. Ama benim şikayetim veya herhangi bir bulgum varsa 48 saat öncesinde bulaştırıcılığım başlıyor' dedi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2020 14:27
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2020 14:27
Haberyazilimi.com

Bilim Kurulu Üyesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kara, Kovid-19 testi pozitif çıkmış kişilerle 48 saat öncesinde yakın temasta olanların da kendilerini izole etmesinin önemli olduğunu söyledi.

Kara, "Bugün için bizim bildiğimiz net olan şöyle bir bilgimiz var. Bulaştırıcılığın en yüksek olduğu dönemler aslında hastalığın başlangıç dönemleri, artı ağır hastalarda tüm hastalık süresince de bulaştırıcılık var. Şöyle diyebilir miyiz o zaman? Bulaştırıcılık ne zaman başlar, ne zaman etrafa virüs atmaya başlar? Bugünkü bilgilerimiz şunu söylüyor en yoğun bulaşın olabileceği dönemin eğer virüs varsa şikayet ve semptomum varsa ondan 48 saat öncesinde virüs bulaştırmaya başlıyorum. Yani testimin ne zaman pozitif olduğu önemli değil. Ama benim şikayetim veya bir bulgum varsa ondan 48 saat öncesinde bulaştırıcılığım başlıyor. O zaman ben o kişi ile maskesiz olarak, ben veya o. Bende maske olması çok yeterli değil. Bu sadece temasın riskini azaltır. Ama karşımdakinde ve bende maske varsa bu temasın dışında kalıyor. Çünkü korunur durumdayız. Ancak yoğun olarak aynı ortamda uzun zaman bulunduysak bu temastır. Yoğun değil ama mesafe olarak yakın mesafede bulunduk, konuştuk bu da temastır. Şöyle söyleyebiliriz aynı oda içerisinde birbirimizden mesafeli olsak, birkaç saat bulunduysak ben temaslı haline gelirim. Ancak kapalı bir ortamda 1 metreden, 2 metreden yakın mesafede bulunduysam bu temaslı hale gelir. Ancak karşılıklı konuştuk, aramızda 2 metreden ve aramızda maskemiz yoktu o zaman bu da temaslı haline gelebilir" diyerek konuştu.

Kara, "Çocuklarda maske için dikkat etmemiz lazım. Bunların biri şu, çok küçük çocuklar özellikle 2 yaşın altındaki çocukların nefes alıp vermesi. Biz nefes alıp verirken burnumuzu, ağzımızı istediğimiz zaman değişken olarak kullanabiliyoruz. Ama küçük çocuklarda, özellikle 2 yaşın altındaki çocuklarda ağız ve burun nefes alıp verme sistemi gelişmemiştir. Yani onlar genellikle nefesleri tek organ aracılığıyla alabiliyorlar. Ya ağızlarından ya da burunlarından. O nedenle de özellikle o bölgeyi kapatacak, çünkü maske için şunu söylüyoruz,‘virüse karşı çektiğimiz bir duvar. Ama bu aynı zamanda ağız ve burunun da önünü kapatan bir nesne olduğu için, küçük bebeklerde nefes almanın durmasına neden olabiliyor." dedi.