Marmaray'a binen Bilim Kurulu Üyesi Öztürk: Kurallara uyulmadığını görüyorum

İstanbul'da Maltepe ilçesinden Halkalı istikametine giden Marmaray'a binen Bilim Kurulu Üyesi Recep Öztürk, 'Kurallara uyulmadığını görüyorum. Özellikle fiziki mesafeye uyulmuyor, tek maske yetmiyor. İmkan varken 1,5 metre mesafeyi korumamız gerekiyor' diyerek konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2020 13:45
Haber Güncellenme Tarihi: 04.09.2020 13:45
Haberyazilimi.com

Koronavirüs salgını nedeniyle önlemin alındığı yerlerden biri de, toplu ulaşım araçları. Son dönemde metro, metrobüs, otobüs ve tramvaylarda aşırı yoğunluk dikkat topluyor. Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk de toplu taşıma aracı kullanarak gözlemini paylaştı. Recep Öztürk, zorunlu olmadıkça toplu taşıma aracı kullanmadığını, geçtiğimiz günlerde toplu taşıma kullandığını ve gözlemlerince sosyal mesafe kurallarına uyulmadığını  belirtti.

Prof. Dr. Öztürk, aşırı yığılmaların önlenmesi gerektiğini, kademeli mesai ile toplu taşımalarda aynı saatlerdeki aşırı yoğunluğun önüne geçebileceğini kaydetti.

Öztürk, şunları söyledi:

"Yeni normal yani kontrollü sosyal yaşama geçtik ama burası tam anlaşılamadı. Kişi, toplum ve kurum düzeyinde yeni normal dönem bazıları tarafından normal dönem olarak algılandı ve bu çok önemli bir kesim azınlık değil. Ve maalesef kurallara uyumsuzluk vakaların artışına neden oldu. Mayıs aylarında 780'lere inen vaka, yeni normalle 1500'lere çıktı. Denetim son günlerde gündeme geldi. Zaten bu serbestleşmeler yapıldığında tüm yetkililer çok net açıkladı. Kurallara uymazsak, doğal olarak tekrar kademeli şekilde yasaklar olabilir uyarısı yapıldı.

Genelde kendi aracımızı kullanıyoruz ama deniz, metro, minibüs gibi toplu ulaşım araçlarında gördüğümüz bazen basına da yansıyor, önerildiği şekilde, fiziki mesafeyi korumayı sağlayıcı kurallara tam uyulmuyor. Benim bizzat şahit olduğum bu. Açık açık dile getirdim. Kurallara uyulmadığını görüyorum. Özellikle fiziki mesafeye uyulmuyor, tek maske yetmiyor. 1,5 metre mesafeyi de korumamız gerekiyor.

Şartlar tabii tam uygun olmayabilir ama önerilen, devlet kademeli mesai gelmesi, riskli kişilerin aktif  çalışmaması gibi tedbirlere başvuruluyor. Cumhurbaşkanlığı genelgesinde bu şekilde kademeli çalışma hususuna değinildi, şu anda kurumlar bunu yapmaya çalışıyorlar. Okullar eğitime açılırsa, onlar için de benzer tedbir alınacak. Yani ulaşım araçlarına aynı saatlerde, aynı yoğunlukta yüklememek lazım ve büyük  ihtimalle buna bir çözüm bulunacak. Ama şu anda gördüğüm kadarıyla ulaşım araçlarında deniz, kara, demiryolu ulaşımı olsun, sosyal mesafe kuralı çok korunamıyor." İfadelerini kullandı.