Fahrettin Koca: Testi pozitif çıkan her 10 kişiden 4'ü İstanbul'da

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs salgınıyla ilgili İstanbul'da kritik açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2020 20:09
Haber Güncellenme Tarihi: 28.10.2020 20:09
Haberyazilimi.com

Fahrettin Koca'nın açıklamalarından satır başları şöyle:

"İlk defa bir toplantımızı Ankara dışında yaptık. Bilim insanlarımzıın katıldığı toplantı sona erdi. Bu toplantı sıradan değildir. Üç gün önce İstanbul'daki vaka sayılarının Türkiye'deki vaka sayılarının yüzde 40'ına ulaştığını açıkladım. 10 kişiden biri İstanbul'dadır. Teyakkuzdayız. Durum bize olduğu kadar size de sorumluluk yüklüyor.

Ortalama vaka artışı yüzde 85'ten fazladır. Oran korkutucudur. Artış İstanbul'a günlük geliş gelişlerin fazla olduğu şehirlerde yüksek. Balıkesir, Tekirdağ yüzde 96, Bilecik Düzce'de yüzde 99, Sakarya'da yüzde 76, Kırklareli'nde yüzde 71, Kocaeli'nde yüzde 63'tür. Tüm iller İstanbul'la temaslı.

Bu duruma neler yol açtı? İstanbul dünyanın en kalabalık kentleri içinde. Virüsün yayılmasına elverişli hayat şartlarına sahibiz. Hareket halindeki kitle büyük. Buraya yoğun dönüşler oldu. Kuralların azalmasıyla salgın tırmandı. Tehlike karşısında teyakkuza geçebiliyoruz ama sonra riski savar savmaz hayatı akışına bırakıyoruz. Disipline ve uzun başarıya ihtiyacımız var. Düştüğümüz yerden kalkmak her zaman mümkün olmayabilir. Küçük ihtimallerin bedeli büyüktür. Bedelleri beraber ödemek zorunda kalabiliriz.

Kurallara uyabilmek için baş etmekte çok zorlandığımız engel kalabalıktır. Sosyal mesafe kuralının uygulanabilir hale gelmesi şartların iyileştirilmesine bağlıdır. Bakan yardımcılarım ve ekibimle bu konuda çalıştık. Sorun teşkil eden konuları ele aldık. Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve kent alanlarında kurallara uyulmasının kolaylaştırılması için çalışma yapılmasını istedik. Toplu taşımaya ek seferler konması, kamu kurumlarında organize sanayi bölgeleri dahil, özel sektörün iş saatlerinin düzenlenmesi ele alınan konular arasındadır.

Kurumlardan uzaktan erişim istenmiştir. Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarındandır. Yolculuk dolayısıyla risk süresi uzun. Hareketlilik şuanki gibi devam ederse bu durumda artış bir iken iki iken 4 şeklinde olmayacak. 1 iken 3, üç iken 9 şeklinde tam tırmanış olacak. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor.

Çözüm artışın nedenini kontrol altına almak. Hareketliliği azaltmak hayatı yavaşlatmaktır. Temel şart maske, mesafe ve temizlik kuralına uyacağız. Hareketi ve teması üçte bire indireceğiz. Dışarı çıktığımızda üç yere uğruyorsak bire indireceğiz. Günde üç kişiyle görüşüyorsak bir kişi ile görüşeceğiz. Hareketi ve teması üçte birine indirmeniz gerekiyor. Bunu yaparsanız hergün işe gidip gelmek ve çalışmak zorunda olan insanlar tedbirleri uygular. Sonsuza kadar değil, salgını kontrol altına alana kadar. Dışarıya üç kere çıkmak yerine bir kere çıkın derken hayatınıza sınırlama getirmeyi talep ettiğimin farkındayım. 

Pozitif çıkanlar temaslıları filyasyon ekibimize eksiksiz bildirsin. Hastalar ve kronik hastalığı olanlar kendini korumaya alsın. Zorunlu olmadıkça akrabalarla görüşmeyin. Kutlama törenlerini erteleyin. Kamu hastaneleriyle özel sağlık kuruluş ve tıp fakültesi hastaneleri ile biraraya geldik. Salgınla mücadelenin birimleriyle buluştuk, riske karşı organize olduk. Her kapasitenin bir sınırı vardır. Bu sınırı zorlamamak tedbirleri uygulamanıza bağlıdır. Tedbirler hayattan mahrum kalmak anlamına gelmiyor. Hayatı yönetmek anlamına geliyor. "