Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, kenelerin sıcak havanın etkisiyle bu yıl 1.5 ay önce görülmesinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastası sayısını artırdığını söyled.
Çetin, KKKA'nın 25 yıldır Sivas, Tokat, Erzincan, Yozgat ve Giresun çevrelerinde sık görülen bir hastalık olduğunu belirtti.
Çetin, Çevremizdeki Tokat, Erzincan ve Giresun tarafında kene popülasyonunda ve vaka sayısında ciddi artış olduğunu biliyoruz" diyerek konuştu.
Çetin, şunları söyledi:
"Bu sene vakaları 14-15 Mart'ta görmeye başladık. Keneye karşı ilaçla veya diğer yöntemlerle mücadelemizi aksattığımızda bir keneden binlerce kene rahatlıkla üreyebiliyor ve hızlı olarak çoğalabiliyor. Mart ayında havalar 15 günde hızlı şekilde ısınmıştı. Hemen o dönemde kene popülasyonunda artış gördük ve o artış hala devam ediyor.
'Mücadele yapılmazsa ciddi rakamlar görebiliriz'
Bu yıl başlangıçta olmamıza rağmen hasta sayısında 35'i gördük. Eğer mücadele vermezsek çok ciddi rakamları görebiliriz. Yani geçen yılki 122 rakamının 3-4 katını görebiliriz.
Özellikle otlak alanlarda ve tabiatta mutlaka çoraplar pantolon üzerine çekilmeli. Kenelerin yüzde 70-80'den fazlası pantolon paçalarından girmek suretiyle vücuda giriyor."