SON DAKİKA
Hava Durumu

BM zirvesinden ilk izlenimler

Yazının Giriş Tarihi: 22.09.2016 05:25
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.09.2016 05:25

Birleşmiş Milletler'in 71'inci Genel Kurulu Türkiye için önemli bir fırsat oldu. Hem devlet hem de sivil toplum örgütleri bu fırsatı bir şansa dönüştürmek için yoğun çaba harcıyor. En başta da Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekibinde yer alan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, AB Bakanı Ömer Çelik. Bir de bu geziye FETÖ nedeniyle katılan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ.

Ama sadece onlar değil, BM'ye ve özellikle de ABD'ye Türkiye'yi anlatmak için, birkaç koldan harekete geçen STK'lar da var. Bunda Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin özel katkısı da dikkatlerden kaçmadı. Türkiye belki de ilk kez, hem ABD'ye hem de dünya siyaset arenasına bütün kuşatmalara rağmen eli çok güçlü çıkıyor. Şu ikisini saymak bile yeterli: 15 Temmuz gibi müthiş bir demokrasi destanı ve uzun süredir belli merkezlerce sürdürülen "Türkiye DAEŞ'i destekliyor" algısını yerle bir eden haklı Cerablus çıkarması. Önceki gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, çıktığı BM kürsüsünde sadece Türkiye'nin değil, dünyanın içinden geçtiği derin altüst oluşa dikkat çeken ve uyarıcı bir konuşma yaptı.
Birileri görmezden gelse de dünyanın geleceği, içinde merhamet ve adalet olan bu konuşma ekseninde şekillenecek. İşin siyaset ayağındaki bu haklı duruşa rağmen, hem Türkiye'ye yönelik dış dünyada yanlış bir algı var hem de Türkiye doğru dürüst kendini anlatamıyor. Bu eksikliğin, ilk kez bu kadar net fark edildiğini görüyorum. Sanıyorum bu nedenle de devlet, siyaset, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri topyekûn harekete geçmiş durumda.
Cumhurbaşkanı, bakanlar BM toplantıları ekseninde etkili bir çalışma yürütürken, dışarıda da buna paralel, Bahçeşehir Üniversitesi, DEİK'in Türkiye ABD İş Konseyi, Başbakanlık Kalkınma Ajansı ve Türkiye İş Kadınları Derneği gibi kurumların yürüttüğü etkinlikler var.

FETÖ'ye Rotary kulüp muamelesi
O kurumların hassasiyeti ise FETÖ'nün 15 Temmuz'daki kanlı darbe girişiminin özellikle ABD siyaset çevrelerinde, medyada hâlâ bir darbe olarak nitelenmemesi ve farklı yorumlanması. Bu motivasyonla harekete geçen Bahçeşehir Üniversitesi girişimiyle Washington'da kurulan Global Policy Enstitüsü önümüzdeki cuma New York'taki Harvard binasında önemli bir panel düzenliyor. Moderatörlüğünü eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın yaptığı panelin en anlamlı katılımcısı da bizzat o geceyi ekranda yaşayan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı halkla buluşturan gazeteci Hande Fırat. Dinleyicileri ise ağırlıkla ABD'li siyaset, medya temsilcileri. 60'a yakın uluslararası medya kuruluşunun katılması bekleniyor. Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel şöyle diyor: "Her şeyi devletten beklememeliyiz. Hepimize görev düşüyor. Türkiye'de neler yaşandığını kendi kendimize değil, başkalarına anlatmalıyız."
TAİK Başkanı Ekim Alptekin geleceğe umutlu bakıyor: "Başta ekonomi olmak üzere birçok şeyi iyi yönetiyoruz ama kendimizi anlatmayı beceremiyoruz. En kötü yaptığımız şey iletişim. Başardığımızı bile doğru anlatamıyoruz. Bunu değiştirdiğimiz gün çok şey değişir." Denizbank CEO'su Hakan Ateş ise şöyle diyor: "Güzel bir sunum hazırladım.
Türkiye'nin son yıllarda neleri başardığını, bunun dünya ve bölge için ne kadar önemli olduğunu rakamlarla anlatacağım."
Doğan Grubu'ndan CNNTürk Haber Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav ise medya açısından olaya nasıl baktığını anlatıyor:
"Burada garip bir durum var: Türkiye'de kanlı bir darbe girişiminde bulunan FETÖ'ye ABD'liler hâlâ Rotary kulüp muamelesi yapıyor. Bunun değişmesi gerekiyor.
Bunun için New York'tan sonra Washington ve Atlanta'ya gideceğim.
Oralardaki meslektaşlarımıza Türkiye'de neler yaşadığını anlatacağım..."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.