SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan tasarruf mesajı: Kamuda tedbirler artacak

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz TOBB Ekonomi Şurası'nda konuştu. Ekonomide alınacak yeni kararlara değinen Yılmaz, kamuda tasarrufu arttıracak tedbirler üzerinde çalışıldığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 16.08.2023 18:06
Haber Güncellenme Tarihi: 16.08.2023 21:06
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'dan tasarruf mesajı: Kamuda tedbirler artacak

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından organize edilen Türkiye Ekonomi Şurası Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in katılımı ile Ankara'da düzenlendi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, programda dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Açıklamasında ihracat ve üretim vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz"Türkiye birçok ülkeden olumlu ayrıştı. Türkiye ekonomisi yüzde 4 büyüme gösterdi." dedi. Yılmaz'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"2023'ÜN İLK ÇEYREĞİNDE EKONOMİ YÜZDE 4 BÜYÜDÜ

Dünya ekonomisi sağlık krizleri, ticaret gerilimleri, jeopolitik riskler, Rusya-Ukrayna savaşı başta olmak üzere güçlükle sınanmaktadır. Arz ve talep dengesinin bozulmasına yol açmıştır. Enerji ve emtia fiyatları artışı kaynaklı küresel enflasyon sorunu ile baş etmeye çalışılırken tedarik zinciri bozulmaları ile karşılaşılmıştır. Türkiye'de olumsuz etkilenmiş, finansal koşulların üzerine bir de yaşadığımız deprem felaketi eklenmiştir. Sadece bu yıl merkezi yönetim bütçemizden depremin yaralarını sarmak için yapacağımız harcama 762 milyar Türk lirasıdır.

Ülkemiz tüm bu zorluklara rağmen güçlü üretim ve ihracat kabiliyeti ile birçok ülkeden olumlu ayrışan bir ülke olmuştur. Türkiye ekonomisi 2023'ün ilk çeyreğinde yüzde 4 büyümeyi başarmıştır. Toplam istihdam haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre 265 bin kişi artarak 31 milyon 700 bin civarına ulaşmıştır. Reel kesim güven endeksi 2023 yılı ikinci çeyreğinde yılın ilk çeyreğine göre iki puan yükselmiştir. 2022 yılında yüzde 37 olan orta yüksek ve yüksek teknolojileri ürün ihracatının imalat sanayi ihracatı içindeki payı bu y ılın ilk 7 ayında yüzde 41'e yükselmiştir.

CDS RİSK PRİMİNDE SON İKİ AYDA ÖNEMLİ İLERLEME

İnşaat yatırımlarında 1.3 civarında büyüme kaydedilmiştir. Siyasi istikrar ve uygulanan makro politikaların etkisi ile 2023 mayıs ayında 700 baz puan seviyesinde olan CDS primi 400 baz puan seviyelerine gerilmiştir. Son 2 ayda en önemli gelişmelerden biri olarak bunu rahatlıkla ifade edebilirim.

Risk primindeki düşüş dış kaynaklara erişimini kolaylaştırmakta, dış kaynakların ülkemize maliyetini aşağı çekmektedir. Risk priminin ekonomimizin sağlıklı görünümü yansıtacak şekilde daha düşük seviyelere gerilemesi beklenmektedir. Son dönemlerde yeni para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırma, tüketim ile üretim arasında bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Tüketimde daha dengeli yapı öngörülürken, üretimi, ihracatı destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır.

BİR TAKIM GELİR TEDBİRLERİ ALDIK

Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar 3-4 yıl sürecek belki ama her yıl tekrar etmeyecek harcamalar, bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Deprem harcamalarını arızi bir durum olarak görüyoruz. Bir takım gelir tedbirleri aldık. Kamuda harcama adında adımlar atmayı planlıyoruz. Hazine ve Maliye Bakanlığı çalışma yürütüyor.

KAMUDA TASARRUFU ARTTIRACAK TEDBİRLER 

İlkelerimiz şeffaflık, tutarlık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluktur. Dünyadaki gündemle yakın ilişki içinde olan bir ekonomimiz var. Türkiye'nin elbette kendi ihtiyaçlarını hiçbir şekilde ihmal etmeden bunu yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak temel hedefimizdir. Gerek kamuda gerek özel sektörde toplam tasarruflarımızı artırarak yatırımlarımızı sağlıklı kaynaklarla finanse ederek yolumuza devam ediyoruz. Kamuda tasarrufu artıracak tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Cari açığı düşüreceğiz. Kamu ve özel sektörde kaynaklar doğru kullanılacak.

YERLİ VE MİLLİ POLİTİKALARDAN ÖDÜN VERMEDİK

Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye yüzyılı vizyonumuzda yerli ve milli politikalarımızdan taviz vermedik. Makroekonomik istikrarın sağlanması yönünde ortaya koyduğumuz mücadelede sizlerle birlikte başarıyı yakalayacağımıza inancımız tamdır. Hiçbir şey bir anda gerçekleşmiyor. Sabırla doğru politikalar izlediğinizde sonuç alıyorsunuz. Israrla ve sabırla doğru politikaları hep birlikte izleyeceğiz. Ortaya çıkan refahı toplum olarak paylaşacağız.

MERKEZ BANKASI'NIN FAİZ KARARI OLUMLU

Para politikası çerçevesinde miktarsal sıkılaştırmada bariz farklı uygulama yapılmaktadır. Merkez Bankası'nın faiz kararı olumlu. Tüketimde dengeli yapı öngörülürken üretimi destekleyici çerçeve oluşturulmaktadır.

Deprem afetinin etkisi hariç bütçe açığını AB standartlarında tutmaya, tedbirler almaya başladık. Deprem harcamaları tek seferlik harcamalar. Bunlar bütçede yapısal bozulmaya yol açmıyor. Her yıl harcama gerektiren kalemler yapısal bozulmaya yol açıyor. Bütçemizin yapısını korumaya çalışıyoruz. Kamuda harcama anlamında da adımlar atmayı planlıyoruz. Gelirlerimizi artırırken harcamalarımız disipline ediyoruz. İsraf dediğimiz şey kaynakları verimsiz kullanmaktır. Tasarruf kaynak kullanmamak değil verimli kullanmaktır.

İlkelerimiz, şeffaflık, tutarlılık ve uluslararası normlara uyumluluktur. Türkiye'nin kendi ihtiyaçlarını, kendi konumunu da ihmal etmeden yapıyoruz. Serbest piyasa ve rekabet ortamında verimliliği artırmak hedefimizdir. Yatırım ve kalkınmamızı sağlıklı olarak yolumuza devam ediyoruz.

'TEŞVİK SİSTEMİNDE YENİLİKLER DÜŞÜNÜYORUZ'

Yatırım teşviklerinde hedef odaklı ve güdümlü şekilde çalışıyoruz. Teşvik sistemimizde de yenilikler ve ileri adımlar düşünüyoruz. Teknolojik dönüşümün sağlanması ve milli teknolojilerin hayata geçirilmesini, nitelikli insan kaynağının kazandırılmasını düşünüyoruz."

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.