SON DAKİKA
Hava Durumu

Putin: Dünyada ve bölgede çatışma riski çok yüksek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Sovyet ülkelerinin istihbarat şefleriyle yaptığı toplantıda konuştu. Putin, 'Ukrayna'nın kirli bomba kullanma planlarının farkındayız' derken, dünyada ve bölgede çatışma riskinin çok yüksek olduğunu söyledi. Bununla birlikte, Rusya nükleer silahlarla bir tatbikat düzenledi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2022 12:28
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2022 15:28
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Putin: Dünyada ve bölgede çatışma riski çok yüksek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'da silahların dolandığı karaborsanın "ciddi" zorluklar yarattığını belirterek "Taşınabilir hava savunma sistemleri ve yüksek hassasiyetli silahlar dahil, daha güçlü silahların suç işleyenlerin eline geçmesi riski var" dedi.

Putin, Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinin güvenlik ve özel servisleri yöneticileriyle çevrim içi toplantı düzenledi.

Toplantıda konuşan Putin, dünya ve bölgesel düzeydeki çatışma potansiyelinin yüksek olduğunu ve yeni tehdit ve risklerin ortaya çıktığını belirtti.

Putin, "Bu, küresel jeopolitik yüzleşmenin gerginleşmesinin sonucudur. Gözlerimizin önünde dünya değişiyor ve gerçekten çok kutuplu oluyor. Ancak bazı uluslararası güçler, ne pahasına olursa olsun gevşeyen hegemonyalarını sürdürmeye çalışıyor ve bunun için siyasi, askeri, ekonomik, bilgi yöntemlerini ve araçları kullanıyor." dedi.

Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) alanında "renkli devrimlerin" uygulanmaya çalışıldığı ve yeni çatışmaların kışkırtıldığına dikkati çeken Putin, bunun BDT ülkelerinin güvenliğini tehdit ettiğini söyledi.

Putin, DEAŞ ve El Kaide gibi terör örgütlerinin de tehlike oluşturmaya devam ettiğini belirterek "Bunlar, BDT ülkelerine sızmaya çalışıyor, gizli hücreler oluşturuyor. Afganistan'da, özellikle Orta Asya ülkelerinin sınırlarında militan grupların yoğunlaşması, bu bölgeye saldırı riskini oluşturuyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey Akım doğal gaz boru hatları ile Kerç Köprüsü'nün patlatıldığını anımsatan Putin, Rusya'daki Kursk Nükleer Santrali'ne yönelik sabotaj girişiminin engellendiği bilgisini paylaştı.

Putin, kritik ulaşım ve enerji altyapı unsurlarının korunması için gerekli güvenlik önlemlerin alınması ve bu yönde ortak çabaların pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"UKRAYNA'NIN KİRLİ BOMBA İLE İLGİLİ PLANLARINI BİLİYORUZ"

Ukrayna'nın kirli bomba (radyoaktif madde içeren bomba) kullanma yönündeki planları hakkında bilgiye sahip olduklarını ifade eden Putin, "Ukrayna'nın, Amerikan dış politikasının aracı haline geldiğini" belirtti.

Putin, "Ukrayna'da silahların dolandığı karaborsa ciddi zorluklar yaratıyor. Suç örgütleri, bu silahları diğer bölgelere ulaştırıyor. Burada, sadece ateşli silahlar söz konusu değil. Taşınabilir hava savunma sistemleri ve yüksek hassasiyetli silahlar dahil daha güçlü silahların suç işleyenlerin eline geçmesi riski var" ifadelerini kullandı.

RUSYA NÜKLEER SİLAHLARLA TATBİKAT YAPTI

Diğer taraftan, Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Putin'in, nükleer silahla yapılan tatbikatı çevrimiçi izlediği belirtildi.

Açıklamada, "Plesetks uzay üssünden 'Yars' kıtalararası balistik füze ve Barents Denizi'nden 'Sineva' balistik füze Kamçatka'daki Kura poligonuna fırlatıldı. Tatbikatta, havadan seyir füzelerini fırlatan 'Tu-95MS' tipi uzun menzilli uçakları da yer aldı" ifadelerine yer verildi.

Tatbikat kapsamında, askeri yönetim ve operasyon personelinin hazırlık düzeyinin denetlendiği kaydedilen açıklamada, "Stratejik caydırıcı güçlerin tatbikatının hedeflerine başarıyla ulaşıldı. Tüm füzeler, özelliklerini kanıtlayarak belirlenen hedeflere ulaştı" denildi.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun, Putin'e tatbikatla ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın nükleer silah denemesi yapacağı konusunda Washington'u bilgilendirdiğini bugün açıklamıştı.

Bakanlık Sözcüsü Ned Price da "Bu, Rusya'nın gerçekleştirdiği rutin bir tatbikat. Rusya, sebepsiz saldırganca bir şekilde nükleer tehditlerde bulunurken bizi bilgilendirerek sürpriz faktörünü ortadan kaldırıyor ve yanlış hesaplama risklerini en aza indiriyor" ifadelerini kullanmıştı.

KERÇ KÖPRÜSÜ'NE SALDIRI

Rusya ile 2014'te yasa dışı ilhak edilen Kırım arasında yer alan Kırım Köprüsü'nde, bu ayın başında bir kamyondaki patlama sonucu yakınında yakıt taşıyan trenin vagonlarında yangın çıkmış, köprüde hasar oluşmuştu. Patlamada, 3 kişi hayatını kaybetmişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, köprüdeki acil durumla ilgili hükümet komisyonu kurulması talimatını vererek, Kerç Boğazı'ndan geçişin, elektrik şebekesinin ve doğal gaz boru hattının korunması ile ilgili önlemlerin artırılmasına yönelik kararname imzalamıştı.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya ile Kırım arasındaki köprüde meydana gelen patlamanın "başlangıç" olduğunu açıklamıştı.

Putin'in 2018'de resmi açılışını yaptığı ve "Kırım" ismiyle de anılan köprü, Kırım ile kara yolu bağlantısını sağlaması nedeniyle Rusya için stratejik öneme sahip.

RUSYA'NIN KİRLİ BOMBA DİPLOMASİSİ

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, getiğimiz günlerde Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Sebastian Lecornu ile yaptığı telefon görüşmelerinde Ukrayna'nın “kirli bomba” kullanarak Rusya'ya karşı provokasyon düzenleme planı olduğunu öne sürerek, mevkidaşlarını bu konu hakkındaki endişelerini dile getirmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.