SON DAKİKA
Hava Durumu

FETÖ, PKK ve kaybeden ülkeler

Yazının Giriş Tarihi: 22.04.2017 23:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 22.04.2017 23:41

Türkiye'de 16 Nisan tarihi gelecek on yıllarda bir milat olarak anılacak. Bu tarihin ne kadar önemli olduğu belki bugün tam olarak algılanmıyor ama gelecekte ne kadar önemli olduğu çok daha net anlaşılacak. Çünkü bu değişimi böylesine önemli kılan sadece içerideki demokrasi mücadelesi değil, asıl mücadele dışarıda verildi. Bu yüzden dışarıda da referandumun kazananları ve kaybedenleri var.
İçeride statükoyu savunur düzeyde de olsa demokrasi mücadelesinde kim hangi pozisyonda olursa olsun kabul edilebilir ancak işin vahim tarafı, bu mücadelede çok sayıda ülkenin açık taraf olmasıydı. Daha vahimi de o ülkelerin başını FETÖ ve PKK gibi darbe yapan, F-16'larla halkı bombalayan, terör ve şiddet üreten örgütlerin arkasında durmalarıydı.
Onlar da destek oldukları FETÖ ve PKK da kaybettiler.
Böylece bu mücadele, yine ilk kez yıllardır bize, "demokrasi ve demokratik ülke" diye takdim edilen ülkelerin çıkarları söz konusu olduğunda demokrasiyi nasıl hiçe sayıp, darbeci ve terör örgütlerinin birer destekçisi olabileceklerini gösterdi, demokrasi maskelerini düşürdü. Bu yüzden 16 Nisan bizim için çok daha anlamlı bir milat.
Hatırlamakta yarar var, bazı ülkelerin taraf olması nedeniyle bu mücadele, ABD'den AB'ye Balkanlar'dan Kafkasya'ya her coğrafyada ilgi ve dikkatle izlendi. Sonuçta, açık taraf olanlar kaybettiği gibi gönlü bu coğrafyadaki gelişmelerde olan dost ülkeler de kazandı. Kazananlar arasında özellikle FETÖ'ye mesafe koyan Bosna Hersek, Bulgaristan, Macaristan, Gürcistan, Azerbaycan ve birkaç Batılı dost ülke başta geliyor.
Bu ülkeler şu gerçeği iyi biliyor, Türkiye'deki darbe ve kaos gibi başta ekonomiyi sarsan negatif değişimler o ülkeleri de derinden etkiliyor.
Tersi de pozitif gelişmeyi ve yakınlaşmayı zorunlu kılıyor. Türkiye, bütün renkleri ve çeşitliliğiyle bu küresel kuşatmayı 16 Nisan'da aşarak, yepyeni bir dünyanın kapısını araladı.
Artık, FETÖ ve PKK'ya destek veren ülkeler ne yapar bilinmez ama FETÖ ve PKK'nın tıpkı içerideki gibi dışarıda da rahat yüzü görmeleri çok zor.

Doğu ve Güneydoğu oylarına dikkat!..

Siyasi partilerin referandumda çıkan sonuçları ayrıntılı bir biçimde değerlendirmesi gerekiyor. Özellikle de AK Parti'nin Doğu ve Güneydoğu'da alınan sonuçları iyi değerlendirmesi gerekiyor.
Çünkü bu bölgeden alınan sonuçların çok derin bir anlamı ve önemi var. Her türlü negatif propagandaya, AK Parti-MHP birlikteliğine yönelik ölçüsüz saldırılara karşın, bölge insanı ortak yaşama sahip çıkan bir tavır aldı.
Halk, o bölgede değişen devlet algısına ve önü açılan siyasete oy verdi. Ve hayatını çekilmez kılan, PKK terörüne, HDP'nin şehirleri viraneye çeviren hendek siyasetine destek vermesine tepki gösterdi. Ama henüz rotasını çevirmiş de değil.
Bölgede kesin olmasa da 1 Kasım'a göre 12 ilde 600 bine yakın bir oy artışı var.
En yüksek artış da yüzde 40'la Ağrı'da gerçekleşti.
Ağrı'da AK Parti 7 Haziran'da 37 bin, 1 Kasım'da 57 bin oy alırken 16 Nisan referandumunda oylar 87 bine çıktı.
AK Parti'ye bir uyarı: Bu değişimin nedenleri ve özellikle de yerel siyasetçilerin rolü iyi tespit edilmeli. Bölgede kalıcı olunması için de yeni bir yol haritası izlenmeli. Aksi halde sonuç değişmeyebilir.
Son bir not: Memleketim Kars'ı da anmadan geçemeyeceğim çünkü Kars, daha önce de yazdığım gibi hem değişime hem de hemşerileri bakan Ahmet Arslan'a yüzde 50.98'le "evet" diyerek sahip çıktı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.