SON DAKİKA
Hava Durumu

Yolsuzluk boykotla örtülemez! Vatandaş destek için çarşıya çıktı

CHP, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde başlatılan "İmamoğlu Suç Örgütü" adlı yolsuzluk soruşturmasının ardından gündemi değiştirmek amacıyla Türkiye'nin markalarına yönelik boykot çağrısı yaptı. Ancak bu çağrıya yanıt milletin oldu.

Haber Giriş Tarihi: 03.04.2025 07:39
Haber Güncellenme Tarihi: 03.04.2025 07:44
Kaynak: Haber Merkezi
Yolsuzluk boykotla örtülemez! Vatandaş destek için çarşıya çıktı

Genel boykota karşı iş dünyası örgütleri açıklama yaptı. Bu tarz bir boykotun herkese zararı olacağına dikkat çeken iş adamları boykotçuları aklıselim içinde davranmaya davet etti.

Akşam Gazetesi'nin haberine göre, CHP Genel Başkanı Özgür Özel İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde 'İmamoğlu Suç Örgütü' adıyla başlatılan yolsuzluk soruşturmasına ilişkin gündemi değiştirmek için Türkiye'nin markalarına yönelik boykot çağrısı yaptı. İsrail'in soykırımına açıkça destek veren markalara yönelik ambargo çağrılarına katılmayan bazı şirket, örgüt ve kişiler CHP'nin yanında siyasi taraf oldu, mağaza kapattı, ürünlerin internetten satışını durdurdu. Ticaret ve Sanayi odalarından ve meslek birliklerinden ise boykota tepki geldi.

Boykotlarda hedef gösterilen şirketler arasında Espresso Lab öne çıkmıştı.

TOBB: BOYKOT ÇAĞRILARI YANLIŞ

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şirketlerin siyasi tartışmaların dışında tutulması gerektiğine dikkat çekerek, "Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır. Şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır" ifadelerini kullandı.

MÜSİAD: YERLİ SERMAYEYE KARŞI

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı da bu çağrının, yerli ve milli sermayemizi zayıflatmaya, ekonomik bağımsızlığımızı tehlikeye atmaya ve küresel sermayeye alan açmaya yönelik açık bir girişim olduğunu belirterek, "Tüm vatandaşlarımızı bugün ekonomimize daha güçlü destek vermeye, yerli üretim yapan firmalara ve markalara sahip çıkmaya, alışverişlerini ertelemek yerine, Türkiye'nin ekonomik istikrarını korumak için ekonomiye katkı sağlamaya davet ediyoruz" diye konuştu.

İTO: TÜRKİYE AKLISELİM ÜLKESİDİR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de yaptığı açıklamada "Bizi biz ve bir yapan değerlerimize sahip çıkmamız gereken günlerden geçiyoruz. Şirketlerimiz bu değerlerimizin başında gelir. Boykot çağrıları yanlıştır. Türkiye, bir aklıselim ülkesidir. Köklü devlet geleneğiyle, kısır siyasi çatışmaların savuracağı bir ülke olamaz. Kaybedenin Türkiye'nin şirketleri, Türkiye'nin ekonomisi, 86 milyon vatandaşımızın fedakarlığıyla oluşturduğu üretim birikimi olmasına izin vermemeliyiz. Türkiye'nin yerli ve bağımsız ekonomisinin ürünü ve istihdam kaynağı olan şirketlerine saldırılamaz" ifadelerine yer verdi.

İSO: DİKKATLİ OLUNMASI GEREKİR

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ise yaptığı değerlendirmede "Son günlerde ülkemizde ticari hayatı sekteye uğratacak, üretim hayatında olumsuz sonuçlar doğuracak çağrılar konusunda dikkatli ve duyarlı olunmalıdır" şeklinde konuştu. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da "Boykotlarla sadece şirketlerimiz değil, maalesef ülke ekonomimiz de yara alacaktır. Hiçbir firmamız, siyasetin kendi arasındaki diyaloglarının sonuçlarına konu edilmemelidir" dedi.

İZMİR'DEN 'İTİDAL' ÇAĞRISI GELDİ

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener "Üretim ve ticaret hayatında olumsuz sonuçlar doğuracak her türlü çağrının gün sonunda hepimize olumsuz yansıması söz konusudur" dedi. Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Ender Yorgancılar da "Ülkemizin ticari hayatını olumsuz etkileyecek bildiriler konusunda itidalli olunması" diye konuştu.

OTOMOTİVİN KALBİ BURSA'DAN TEPKİ

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Ekonomik kazanımlarımıza sahip çıkmamız gereken bir dönemde üreten, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi doğru değildir" dedi. Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı da "Böyle bir siyasetin, böyle bir dilin olmaması gerektiğini düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Anadolulu sanayici istihdamın ve üretimin korunması için açıklama yaptı.

ANADOLU TEK SESAnadolu şehirlerinde iş dünyası doğudan batıya, kuzeyden güneye boykot çağrılarına karşı aynı tepkiyi verdi: Ticaret siyasi tartışmalara konu edilmesin.

Denizli Sanayi Odası Başkanı Selim Kasapoğlu: Sanayi ve ticaret, siyasi çekişmelerin değil, kalkınma hedeflerimizin odak noktası olmayı sürdürmelidir.

Denizli Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Tefenlili: Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimizin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Hacısüleyman: Üretim ve istihdam sağlayan üyelerimiz için olumsuz olabilecek her türlü davranıştan kaçınmalıyız.

Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler: Sağduyuyla hareket etmek, ülkemiz ekonomisinin yıpranmasına engel olmak, herkesin ortak sorumluluğu olmalıdır.

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Adil Sani Konukoğlu: Ülkemizin üretimi, istihdamı ve ihracatı için var gücüyle çalışan şirketlerin hedef haline getirilmesi ve boykot çağrıları yanlıştır.

GSO Başkanı Adnan Ünverdi: Düşüncemiz ne olursa olsun her iş kendi mecrasında yapılmalı, ülkemize zarar vermemeli.

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç: Ticaretin ve üretimin siyasi tartışmalara malzeme edilmesi yalnızca şirketlerimize değil ülkemizin ekonomik istikrarına da zarar verir.

Adana Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram: Ekonominin şah damarını kesmeye yönelik bu boykot çağrıları kimseye fayda sağlamayacağı gibi sadece tüccarımıza darbe vurmaktan öteye geçmeyecektir.

Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Kadir Çintay: Yerli ve milli şirketlerimize yönelik boykot çağrıları kabul edilemez.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Başkanı Abdulkadir Akgül: Ahi esnafımızı zor duruma düşürecek her türlü eylem ve söylemlerden uzak durmalıyız.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu: Üreten, istihdam sağlayan, yatırım yapan şirketlerimiz siyasi tartışmaların dışında tutulmalıdır.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk: İşletmelerimize yönelik her türlü siyasi boykota karşıyız.

Konya Sanayi Odası Başkanı Mustafa Büyükeğen Ülkemizin sanayi üretimine, ticari hayatına olumsuz yansıyabilecek her türlü davranıştan uzak durulmalı.

Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva: Bu boykot çağrısını anlamlandırmak mümkün değil, bu yaklaşımın yanında değil karşısındayız.

Anadolulu sanayici istihdamın ve üretimin korunması için açıklama yaptı.

BOYKOTA İNAT ALIŞVERİŞE KOŞTULAR

Boykotçuların ekonomiyi çökertme planına karşı devlet ve vatandaş ele ele verdi. Bakanlar boykot karşısında tek ses olup "alışveriş yapın" çağrısında bulunurken, vatandaşlar çarşı pazarda uzun kuyruklar oluşturdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik yolsuzluk soruşturması sonrası dün başlatılan boykot çağrılarına bakanlar sert tepki gösterdi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, boykota karşı esnafı ziyaret ederek alışveriş yaptı. "Bugün esnafla dayanışma, milli ekonomiye sahip çıkma ve üretimin, tüketimin, ticaretin, emeğin, istihdamın dayanışma günüdür" diye konuşan Bolat'ın, yanı sıra kabine tek ses oldu ve vatandaşa boykota karşı "alışveriş yapın" çağrısında bulundular.

ALIŞVERİŞİ YARINA BIRAKMAYIN

"Boykot" çağrılarına karşı esnafı ziyaret ederek alışveriş yapan Bakan Bolat, bugün için yapılan "boykot çağrılarına" karşı ürün satın alarak esnafa destek oldu. Ankara'nın Keçiören ilçesindeki esnaf ziyareti sırasında kahvaltı, daha sonra da alışveriş yaptan Bolat, "Ankara'da bugün bir pastanedesiniz. İçerisi müşterilerle dolu, vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Birileri Türkiye ekonomisini durdurma, ekonomiye zarar verme çabası içinde ama biz Türkiye ekonomisini 22 yılda, dolar bazında, 6,5 kat büyütmüş bir yönetimin mensuplarıyız. Bizim görevimiz ticareti, üretimi büyütmek, istihdamı artırmak. Bunu da başardık. Bugün esnafla dayanışma, milli ekonomiye sahip çıkma ve üretimin, tüketimin, ticaretin, emeğin, istihdamın dayanışma günüdür" ifadelerini kullandı. Bolat, vatandaşlara "yarının alışverişini bugünden yapmaları" çağrısında bulunarak, şunları kaydetti: "Rakamları şöyle yükseltsinler ve Türkiye'de ticaretin büyüdüğünü göstersinler. İşverenlere de esnafa da çağrım o ki, kendi tüketimlerini de yarına bırakmasınlar. Böylece Türkiye ekonomisi nasıl dünyada çok büyük takdir görüyorsa, içeride de bugünü halkımızın iş, aş, refah düzeyi ve geleceğiyle alakalı milli ekonomimizi büyüteceğimiz bir gün olarak tarihe kazıyacağız. 2 Nisan, Türkiye ekonomisinde tarihi bir gün olacak. Yapanlar, üretenler kazanacak, yıkmaya, durdurmaya çalışanlar kaybedecek."

KARALAMA KAMPANYASI

Sosyal medya hesabından boykot çağrılarına ilişkin açıklama yapan Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin bazı markaları hedef alan sistemli boykot çağrısı, ekonomik düzene yönelik organize bir karalama kampanyasıdır. Yerli sermayeyi hedef alan ve ticaret hayatını sabote etmeye yönelik bu sorumsuz linç girişimi, açıkça hukuka aykırıdır" dedi. Bu nedenle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca resen soruşturma başlatıldığını anımsatan Bakan Tunç, "Bir işletmenin itibarını zedeleyici, faaliyetini sekteye uğratıcı kasıtlı beyanların, iş ve çalışma hürriyetini tehdit eden her girişimin hukuki ve cezai sorumluluğu vardır. Bağımsız ve tarafsız yargı; esnafımızın, emekçimizin ve tüyü bitmemiş yetimin hakkını sonuna kadar savunmaya devam edecektir" ifadelerini kullandı. Bakan Tunç, resen başlatılan soruşturmanın ilerleyen süreçlerinin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca kamuoyuyla paylaşacağını söyledi.

KAYBETMEYE MAHKUMSUNUZ

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin sosyal medya paylaşımında, "Yerli ve milli markalara yönelik boykot çağrılarının, ülkemizin daha müreffeh yarınlara ulaşmasına zarar vereceği açıktır. Bilinmelidir ki, bu büyük millet kendi emeğini kimseye asla yem etmeyecektir. Boykot naralarıyla ayrıştırıcı söylemler üretenler, milletimizin birliği ve beraberliği karşısında her daim yenilmeye mahkumdur" ifadelerine yer verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum boykot çağrılarına ilişkin şu açıklamayı yaptı: "Huzurumuzu ve ekonomimizi hedef alarak attığınız her adımda hep kaybetmeye mahkumsunuz!"

Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, boykot çağrılarına tepki gösterdi. Bakan Bak, "Ülkemizin geleceğine ve milletimizin emeğine doğrudan zarar verecek bu hareket, boykot değil milli zarardır" dedi.

AMACINA ULAŞAMAYACAK

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, "Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Tehditlerle, parmak sallamalarla, sokak ve boykot çağrılarıyla eğip, bükülemez" ifadelerini kullandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, muhalefetin "Sorumsuz çağrılarıyla emekçilerimizin, girişimci ve sanayicilerimizin ekmeğiyle, helal kazancıyla oynamaya çalışanlar asla amacına ulaşamayacaktır" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, "Yerli markaları hedef alan sözde boykot çağrıları ancak toplumsal huzuru bozmakla sınırlı kalır" diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır, milli markaları boykot çağrılarıyla zayıflatmaya çabalamanın Türkiye'nin ortak geleceğine zarar verdiğini belirterek, "Milletimiz bu tür oyunlara gelmez" dedi.

VATANDAŞ ALIŞVERİŞTE

CHP'nin 2 Nisan'da ekonomiyi hedef alan 'boykot' çağrısını vatandaş alışveriş yaparak boşa çıkardı.

Türkiye'nin dört bir yanında sabahın erken saatlerinden itibaren kimi markette, kimi pazarda kimi de internet üzerinden alışveriş yapan vatandaşlar

'Devletimin yanındayım' mesajı verdi. Sosyal medyada on binlerce 'BoykotDeğillMilliZarar', "esnafımınyanındayım" ve "DevletiminYanındayım" hashtagı ile alışveriş fotoğrafları ve videolar yer aldı. Bazı vatandaşlar ise 2 Nisan tarihli yaptıkları alışverişe ait yazarkasa fişlerini sosyal medya hesaplarından paylaştı. Sosyal medyada vatandaşlar "Esnafımızı zor durumda bırakmak isteyenlere karşı alışverişimizi yaptık", "Bugün günlerden alışveriş", "Benim boykotum vatanıma değil, eli kanlı Siyonist ürünlere" gibi mesajlarla alışveriş kampanyasına destek verdi.

MARKETLERDE İNDİRİM

Malatya Büyükşehir Belediyesi belediyeye ait markette bugüne özel yüzde 10 indirim uygulaması başlatıldığını açıkladı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne ait sosyal tesislerde de güne özel yüzde 20 indirim uygulaması başlatıldığı duyuruldu.

ESNAF: MÜŞTERİ GELMEYE DEVAM ETTİ

Vatandaşlar boykotu dinlemeyip alışverişe koşarken, esnaf da alışverişin sürdüğünü açıkladı. Ankara'da fırın işletmecisi olan Ayhan Özer de boykot çağrısının kendilerini etkilemediğini belirterek, tüketicilerin alışveriş yapmaya devam ettiğini söyledi. Özer, "Devletimiz her konuda bize destek veriyor. Boykot kelimeleri biz esnafı üzüyor. Vatandaşları da bizi de tedirgin ediyor" dedi. Market sahibi Mahmut Çalık ise boykot sonrası satışlarında herhangi bir değişiklik olmadığını, vatandaşların gelmeye devam ettiğini kaydetti.

EMEĞİMİZLE GÜÇLENİYORUZ

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş sosyal medya hesabından, boykot çağrılarına tepki gösterdi. Göktaş, paylaşımında şunları kaydetti: "Boykot adı altında yapılan çağrı ile hedef aldıkları, alın teriyle üreten işçimiz, toprağını işleyen çiftçimiz, istihdam sağlayan girişimcimiz ve bu ülkenin refahını inşa eden tüm kesimlerdir. Türkiye'nin emeğine, kazanımlarına ve geleceğine doğrudan zarar veren bu hareket, boykot değil milli zarardır. Bizler, emeğiyle büyüyen, üretimiyle güçlenen, birliğiyle yükselen bir milletiz. Toplumsal birliği bozmayı, Türkiye'ye kaybettirmeyi amaçlayanlara karşı dimdik duruyor ve bu zihniyeti reddediyoruz. Bu ülkenin değerlerine, emeğine, büyümesine zarar vermeyi amaçlayanlar hiçbir zaman başarılı olamayacaklar."

MİLLET BU OYUNU BOZAR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, boykot adı altında yürütülen kirli söylemlerin, bu milleti yıldıramayacağını belirterek, "Aziz milletimiz neyin ne olduğunu bilir, ferasetiyle, basiretiyle her oyunu bozar" dedi.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı ise, ekonomik boykot çağrılarına ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, şunları söyledi: "Bizim üreticimiz, bizim çiftçimiz, bizim esnafımız. Milli markalarımıza 'boykot' adı altında yapılmaya çalışılanların, Türkiye'ye zarar vereceği aşikardır. Kendi üreticimize, kendi esnafımıza sırtımızı dönmek, kendi emeğimizi baltalamaktır. Üretimin, istihdamın, milli ekonomimizin işleyen çarklarına çomak sokmaya çalışanlara karşı milletimiz gereken cevabı verecektir."

DESTEKÇİ KANALLAR TAKİP EDİLİYOR

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin sosyal medya hesabından konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Boykot çağrısında bulunan, boykota destek veren kanallar ve yayınlar izleme değerlendirme uzmanlarımızca takip edilmekte olup, gereği yapılacaktır" dedi. "Millî ekonomiyi hedef alan boykot çağrılarıyla, Türkiye'nin değerleri ve kazanımları sarsılmaya çalışılmaktadır" diyen Şahin, "Ancak bu büyük millet, emeğine, üretimine ve değerlerine sahip çıkmaya devam edecektir. Toplumda itibar kaybeden bazı çevrelerin, manipülatif söylemlerle birlik ve beraberliğimizi zedeleme çabaları asla amacına ulaşamayacaktır" diye konuştu.

CHP'Lİ ESNAF ROZETİNİ KIRDI

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından yapılan boykot çağrısı, CHP'li esnafı isyan ettirdi. CHP üyesi olduğunu iddia eden bir esnaf, boykot çağrısı sonrası üyeliğini iptal ettiğini belirterek üye kartını kırdı.

AVM VE PAZARLAR HER ZAMANKİ GİBİ

Boykot çağrısına rağmen AVM, pazar ve marketlerde hareketli bir gün yaşandı. Alışveriş yapan vatandaşlar da açıklamalarda bulundu. Ayşe Akkaya boykotu kınadığını belirterek özellikle alışverişe geldiklerini kaydetti. Murat Çolak ise bütçesine uygun kampanyaları değerlendirdiğini söyledi.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
logo
Hür Haber En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.