Mühimmat fabrikasındaki patlama iddianamesi açıklandı
Balıkesir'in merkez Karesi ilçesindeki mühimmat fabrikasında 11 kişinin ölümüne yol açan patlamayla ilgili hazırlanan iddianame mahkemeye sunuldu.
Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Kırsal Kavaklı Mahallesi'nde faaliyet gösteren fabrikada 24 Aralık 2024 tarihinde meydana gelen patlamanın ardından başlatılan soruşturma tamamlandı.
Ağır ceza mahkemesine sunulan iddianamede, 4 kişi hakkında "taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası talep edildi.
Patlamanın ardından güvenlik kameralarının yanı sıra fabrika çevresindeki kamera görüntülerinin incelendiği belirtilen iddianamede, patlamanın olduğu yerdeki kameranın 08.27'ye kadar kayıt yaptığı, patlama anına dair kayıt bulunmadığı, bunun patlamanın etkisiyle kamera ve bağlantılarının zarar görmesinden kaynaklandığına inanıldığı açıklandı.
İddianamede, jandarmanın yaptığı araştırmalara göre patlamanın dış bir etkenden kaynaklanmadığının anlaşıldığı, alınan numunelerin kriminal laboratuvar incelemelerinde ise "PETN, sülfat, sodyum ve klorit iyonları" dışında patlayıcı kalıntısı bulunmadığı belirtildi.
Patlamadan yaralı kurtulan işçilerin ifadelerine de yer verilen iddianamede, işçilerin olay günü rutin çalışmalarına başladıklarını ve herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadıklarını söyledikleri belirtildi.
İşçilerin, patlamadan 3-4 gün önce arızalanan ebat kontrol makinesinin sigortasının teknik ekip tarafından değiştirildiğini ve sorunun çözüldüğünü, ayrıca kağıt makinesi hamurundaki nem sorunlarının da giderildiğini aktardıkları ifade edildi.
- Üretim bölgesinde aşırı depolama yapıldığı iddiası
İşçiler, hayatını kaybeden kimya mühendisi Özlem Özçakır'ın iş yerindeki kapsüllerin başka bir yere taşınmasını istediğini, ancak bu isteğinin yetkililere iletilmesine rağmen sonuç alınamadığını ve kapsül stoğunun fazla olduğunu öne sürdü.
Güvenlik kameralarının kayıtlarında da patlamanın olduğu bölgede fazla miktarda tamamlanmış ürün bulunduğunun görülmesi tanık beyanlarıyla örtüşmekte, bu da patlamanın etkisini artırmış olabileceği iddianamede yer aldı.
İddianamede, sanıklardan Serkan B'nin, Özlem Özçakır'ın patlayıcıların depolanması ile ilgili talebinin bir toplantıda gündeme geldiğini, ancak talebin yazılı olup olmadığını hatırlamadığını ifade ettiği ve daha sonra beyanının çıkarılmasını talep ettiği bildirildi.
Olayın hemen ardından oluşturulan bomba uzmanı, kimya uzmanları, iş güvenliği uzmanları, elektrik elektronik mühendisi ve makine mühendisinden oluşan 7 kişilik bilirkişi heyetinin olay yerinde yaptığı incelemeler sonucunda hazırlanan rapor da iddianamede yer aldı.
Raporda, depolanan kimyasal maddelerin açıklanamayan bir sebepten dolayı alev alıp patladığı, bu süreçte kapsül paketleme alanında bulunan ve sevkiyata hazır olan patlayıcı madde içeren ürünlerin infilak etmesiyle ya da patlamada ölen işçilerden Selin K'nin kurutma odasından alıp paketleme alanına koyduğu kabın infilak etmesiyle patlamanın meydana gelmiş olabileceği değerlendirildi.
Üretimi tamamlanmış kapsüllerin yer aldığı alandaki "lak" hazırlama odasında "lak sıvısı"nın patlayıp yanındaki paketlenmiş kapsülleri infilak ettirme potansiyeline de dikkat çekilen raporda, patlamanın tam olarak belirlenemeyen bir sebeple üretimi tamamlanmış ürünlerin depolandığı ve patlama çukuruna denk gelen yerde meydana geldiği sonucuna varıldı.
- Önlem vurgusu
Raporda, ZSR Patlayıcı Sanayi AŞ'ye ait yönetim şeması ve işin doğası göz önüne alındığında şirketin operasyon direktörü Cem Y, sorumlu müdür ve işveren vekili Serkan B, kapsül üretimi müdürü şüpheli Murad B'nin birincil derecede kusurlu oldukları, iş sağlığı ve güvenliği müdürü Hulusi Yağız A'nın ise işyerindeki atama ve uygunsuzlukları bildirme noktasındaki eksiklikler nedeniyle ikincil derecede kusurlu olduğu kanısına varıldı.
İddianamede, iş yeri yetkilileri olan sanıklara, tanık ifadeleri ve Özlem Özçakır'ın üretimi tamamlanmış ürünlerin uygun şartlar sağlayan başka bir depoya taşınması talebine rağmen hiçbir adım atmamalarının, bu tür bir önlem alınsaydı olayın bu şekilde gerçekleşmesinin önlenebileceği veya en azından hasarın azaltılabileceği kanaatiyle suçlandıkları belirtildi.
Balıkesir'in merkez Karesi ilçesinde 24 Aralık'ta mühimmat fabrikasının kapsül üretim bölümünde meydana gelen patlama ve çökme sonucunda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 7 kişi de yaralanmıştı. Soruşturma kapsamında Cem Y, Serkan B ve Hulusi Yağız A. tutuklanırken, Murad B. adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.