Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın memleketinden petrol çıktı!
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin yeni petrol keşfi için yürütülen yoğun çalışmaları duyurdu. Bayraktar, "Rize-Çayeli'nde petrol olduğu söylenen bir lokasyonda tespitimiz var. Bu bölgedeki sondaj çalışmalarına başlayacağız." açıklamasında bulundu. Türkiye, enerji alanındaki atılımlarıyla yeni petrol sahaları keşfetmeye devam ediyor.
Bakan Bayraktar, gazetecilerle yaptığı sohbet toplantısında, Suriye'nin enerji altyapısı için ciddi hazırlıklar yaptıklarını belirterek, "Hazırladığımız heyet birkaç gün içinde Suriye'ye gidecek. Duruma göre bu heyete ben de başkanlık edebilirim." dedi. Ayrıca, Suriye'nin kuzeyine elektrik ve LPG tedarik ettiklerini, bölgedeki 3 iletim hattı ve 4 dağıtım hattının kapasitesinin artırılacağını ifade etti. Suriye'yi öncelikli olarak elektrikle buluşturmanın önemine dikkat çekti.
Bayraktar, Lübnan'ın Türkiye'den elektrik talep ettiğini ve bu talebin Suriye üzerinden gerçekleştirilebileceğini söyledi. 2025 yılı için bölgedeki faaliyetlerin daha yoğun olacağını vurguladı. Ayrıca, Suriye'nin 2000'li yıllarda 600 bin varil günlük petrol üretiminin, şu an 30 bin varile düştüğünü, bu kaynağın Suriye'nin yeniden kalkınması için kullanılabileceğini belirtti.
Suriye'den Türkiye'ye bir petrol boru hattı inşa edilmesi ve bunun, Irak-Türkiye petrol boru hattı ile birleştirilmesi gibi projelerin henüz olgunlaşması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Katar gazının Suriye üzerinden Türkiye ve Avrupa'ya taşınmasının da gündemde olduğunu ekledi.
Elektrik fiyatlarına dair de açıklamalar yapan Bayraktar, "Yıllık 5 bin kilovat saat ve üzerinde tüketim olanlar farklı bir kategoride yer alacak. Bu, toplam abonelerin yüzde 3'ünü etkileyecek. Yüzde 97 için değişen bir şey yok." dedi. Ayrıca, Ocak ayında elektrik ve doğalgaz fiyatlarında zam yapılmayacağını belirtti.
Enerji desteği sağlama konusunda da açıklamalarda bulunan Bayraktar, vatandaşa elektrikte 175 milyar TL, doğalgazda ise 256 milyar TL olmak üzere toplamda 431 milyar TL'lik destek sağladıklarını söyledi. Elektrik ve doğalgazda bu yıl yapılan yüzde 38'lik fiyat artışının, beklenen enflasyona göre yapıldığını belirtti.
Sakarya gaz sahasında üretimin 7 milyon metreküp seviyesine çıktığını, 2025 yılının ilk çeyreğinde ise 9 milyon metreküpe ulaşılmasının hedeflendiğini ifade etti. Üretimin ikinci fazı için gelen platformun Mayıs 2025'te Filyos'a taşınacağını ve burada 1 yıl sürecek inşaat çalışmaları yapılacağını belirtti. Ayrıca, Trakya'da gaz çıkarılan bölgelerin depo olarak kullanılabileceğini ve bu bölgelere yeniden gaz doldurulacağını açıkladı.
Bayraktar, keşif amaçlı yeni sondaj çalışmalarının da sürdüğünü, özellikle Rize-Çayeli'ndeki petrol lokasyonunun sondajının yapılacağını belirtti.