İstanbul için korkutan uyarı! 500'ü aynı anda patlayabilir
TBMM Kartalkaya Otel Yangınını Araştırma Komisyonu, Meclis'teki çalışmalarına devam ediyor. Son toplantısında, İstanbul'daki yangın riskleri ele alındı.
İstanbul Üniversitesi'nden Dr. Ali Derdar Gültek ve Dr. Uğur Emre Temelli, megapolün yangın tehlikesi hakkında milletvekillerini bilgilendirdi.
"500 KUTUDA EŞ ZAMANLI YANGIN OLABİLİR"
Dr. Gültek, doğal afetlerin ardışık bir etki yaratabileceğini, İstanbul'da olası 7 ve üzerinde bir depremin 500 doğalgaz kutusunda eş zamanlı yangın çıkabilme ihtimaline vurgu yaptı.
RİSKLİ BÖLGELERDE İŞ BİRLİĞİ
Bu konuda hazırlıkların 1999 yılından beri sürdüğünü belirten Gültek, Şişli, Maslak ve İkitelli gibi yoğun otel ve iş merkezlerinin bulunduğu bölgelerde İstanbul İtfaiye Daire Başkanlığı ile ortak bir çalışmanın yürütüldüğünü açıkladı.
YETKİLİLER DURUMDAN HABERSİZ
Türkiye gazetesinin haberine göre, birçok söndürme ve algılama sisteminin aktif olmadığını belirten Gültek, "Yöneticiler, teknik personel 'Bizde böyle bir sistem var mıydı?' diye hayretle karşılıyordu." şeklinde konuştu.
TARİHİ YARIMADA'DAKİ RİSK
Tarihi Yarımada'daki ahşap yapıların yangın riski taşıdığına dikkat çeken Gültek, olası bir depremde çıkabilecek yangınlar için Boğaziçi Üniversitesi'nin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiği bir hasar tespit simülasyonu bulunduğunu belirtti.
"YANGIN DUVARI DAHİ YOK"
İstanbul'da muhtemel bir depremden sonra meydana gelecek yangınların ekonomik zararlar vereceğini söyleyen Gültek, 10 yıl önce 60 büyük fabrikada yapılan incelemelerde, bu tesislerin çoğunda basit yangın duvarlarının bile olmadığını kaydetti.
İncelenen fabrikaların %70'inde algılama sistemlerinin çalışmadığını belirten Gültek, aynı zamanda çoğunda aydınlatma sistemlerinin de arızalı olduğunu söyledi.
ACİLEN YAPILMASI GEREKENLER
Dr. Uğur Temelli ise tarihi yapılarda çıkacak yangınlara müdahale etmenin zorluklarına değinerek, "Bu yapıların kullanım alanı genişledi. Konut, okul ve müze gibi kullanımlar yangın riskini yükseltti." dedi.
İstanbul'daki tarihi bölgelerdeki yangın riskine işaret eden Temelli, "Bu yangınlar geri dönüşü olmayan bir risktir. Özel tedbirler gerektirir." şeklinde konuştu.
Acil olarak ulusal yangın veri sisteminin oluşturulması gerektiğini belirten Temelli, "Yangın yönetmeliği geliştirilerek iş yerleri ve konutlar ayrı ayrı değerlendirilip, Yangın Güvenliği Koordinasyon Merkezi ve Ulusal Yangın Laboratuvarı kurulmalıdır." dedi.