SON DAKİKA
Hava Durumu

Şair Refik Durbaş yaşamını yitirdi

Akşam saatlerinde Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma kaldırılmış olan Refik Durbaş 74 yaşında yaşamını yitirdi. Refik Durbaş Cumhuriyet gazetesinde de görev almıştı.

Haber Giriş Tarihi: 01.12.2018 09:23
Haber Güncellenme Tarihi: 01.12.2018 12:23
Kaynak: Haber Merkezi
Haberyazilimi.com
Şair Refik Durbaş yaşamını yitirdi

Gazeteci, yazar, günlük konuşma dilini en iyi şekilde şiirlerine yansıtamış olan Şair Refik Durbaş, 30 Kasım 2018 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Türk Edebiyatı'nda sade dile her daim önem vermiş olan Şair Durbaş'ın hayatı haberimizde...

30 Kasım 2018 tarihinde akşam saatinde Medeniyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yoğun bakıma kaldırılmış olan Şair Refik Durbaş, hayatını kaybetti. Şair Durbaş, karaciğer ve akciğer tedavisi görüyordu.Son olarak hastalığı zaatürre oldu. Şair Durbaş, cenaze töreni ailesi tarafından duyurulacak.

Şair Refik Durbaş kimdir?

Şair Refik Durbaş, 10 Şubat 1944 Erzurum Pasinler ilçesinde doğdu. Durbaş, İzmir Necatibey İlkokulu, Karataş Ortaokulu ve İzmir Namık Kemal Lisesi'nden mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde öğrenimini bitirmeden ayrıldı. 1965-1968 arasında çeşitli işlerde çalıştı. Yeni İstanbul ve Cumhuriyet gazetelerinde düzeltmenlik yaptı. 1983'te Cumhuriyet gazetesinin düzeltim şefi oldu.

İlk şiiri İzmir'de Ege Ekspres gazetisinin sanat sayfalarında yayınlandı. Devinim, Gösteri, Sanat Olayı, Soyut, Papirüs gibi dergilerdeki şiirleri ile dikkat çekti. Arkadaşları ile beraber 1962-1964 arasında "Evrim" dergisini, 1967'de de "Alan 67" dergisini yayınladı. "Yeni A" dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yaptı. 

İkinci Yeni esintisi ile başlamış olan şiir yaşamı, zamanla toplumcu yönelim kazandı. Kendine özgü dil ve benzetmeleriyle baştan beri tavrını ve varlığını keskinleştiren ve anlam kadar biçime de önem veren şiirler yazdı.

Çarşıların, işçi kızların, pazar yerleri ve çay evlerinin dünyasını yansıtan şair olarak tanındı.

Şiirinde günlük konuşma dili içine ustaca serpiştirilmiş eski sözcükler de kullandı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.