SON DAKİKA
Hava Durumu

Ortadoğu kazanına katılacak çeşniler ve hülleci İran

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2016 13:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2016 13:33

Cenevre görüşmelerine baktığımızda 2010'da başlayan Arap baharının artık sonlanacağının ve yeni site devletler kurulacağının farkına varabiliriz.

Özgürlük bahanesiyle başlatılan salgın gripli Arap baharı Suriye hariç 150 bin kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştu. Şimdi ise İŞİD bahane edilerek site devletçikler kurulma planları devreye giriyor. Suriye'de askeri, silahı, paralı militanı bulunmayan hiçbir devlet kalmadı. Akdeniz ise ülkelerin savaş gemisi çöplüğüne dönüşmüş durumda.

Cenevre görüşmeleri sonuçlansın ya da sonuçlanmasın Suriye planında yeni site devletler kuruluş planları içerisinde.

BRICS ülkelerine karşı ABD yeni stratejik önlemler aldığı gibi, Ortadoğu'da Rus, İran ortaklığını minimize edebilmek için Avrupa ülkelerini öne sürerek İran'a yakınlaştı. İran'da yıllardır nikahlı olduğu Rusya'yı bırakıyor görünümü vererek AB ülkelerine hülle yolu ile yakınlaşıyor.

Hülleci İran ne yapacak?

İran'a yaptırımların kaldırılmasından sonra, İtalya ve Fransa ile görüşen ve Fransız petrol devi TOTAL ile anlaşma imzalanması, hafızalara İran Şahı Pehlevi'nin 1951 yılında Anglo-Persian Oil Company'nin (AIOC) şirketini batıya açmasını getirdi. Şah dönemindeki bu atak İran milliyetçi muhalefetini çok rahatsız etmişti ve Şah'a karşı ayaklanmalar başlatılmıştı. Aynı muhalifler ise bugün, Fransız TOTAL ve Yunan Petrol Şirketi (ELPE) ile anlaşıyor.!

Brent petrolü ise bir anda İran petrolüyle piyasayı, severek paylaşmayı hazır hale getirdi. Rekabette girmedi ve İran'ın Petrol ticaretinin daha çok önünü açtı. Petrol fiyatları ise sudan ucuz oldu.

 Peki, neye karşılık?

1971' de Emperyalizmin bölgedeki jandarma görevini yürüten İran, şimdi ise yeniden bu role soyunmaya hazırlanıyor.

Özel Not: 1980 yılında Şah Rıza Pehlevi devrildikten sonra ABD ve İngiltere tarafından İran'a hiçbir müdahale edilmedi!

Peki, neyi bekledi?

İran, Saddam'ın Irak'ı, Esed'in Suriye'si gibi devre mülk bir Ortadoğu ülkesidir.

Suriye, Irak ve Lübnan üçgeninde Şii devlet hayali kuran İran, Şii nüfusunu daha çok Suriye'ye çekme hesapları içerisinde. Suriye iç savaşı çıkmadan, bunu kısmen başarabilmişti. Lübnan ve Suriye hattını kaybetmek istemeyen İran, sadece Rusya ile bu işin devam edemeyeceğini çok iyi anladı.

Şah döneminde İran'ın batı ile ilişkileri çok iyiydi. Ama Ortadoğu'nun kaynaması gerekiyordu. Destekledikleri Şah Rıza Pehlevi'yi, bir anda düşürdüler ve yerine Ayetullah Humeyni'yi getirdiler. Azadi, Özgürlük sözleriyle yola çıkan mollalar iktidarları döneminde bunu hiçbir zaman uygulamadılar. Ortadoğu'da ki kaynamanın asıl adresine bakacak olursak her zaman önümüze bu ülke çıkar. Bu sebeple İran, ABD'nin planlarına ne kadar ters düşüyor görünse de aslında en büyük dostu olduğunu, Suriye'de açık vererek kanıtladı.

İkili oynamak, İran'ın fıtratında yer alıyor. Türkiye'ye gel Esed'i destekle PYD‘yi bitirelim diyebiliyor. Rejim güçleriyle ise, PYD'nin dostu olarak görünme imajlarını sürdürmeye devam ediyor.

Suriye'de dengeler günü birlik değişebiliyor. İran Şii Türkmenlere sahiplenmeye çalışıyor ama Şii olmayan Türkmenleri ise desteklemiyor. Irak, Suriye, Lübnan ile sınırlı kalmayan İran, Filistin'e sızma planları içerisinde olup, Filistinli gruplar arasında çatışmalar çıkartmaya çalışmaktadır.

Esed devri resmen kapandı

Cenevre görüşmeleri ile Esed'in meşrutiyeti resmen sona erdi. Saddam'ın velihatı olan Esed'in sonu; ya yeni bir ülkeye gitmek olacak yada savaş suçlusu olarak idam edilecek!

ABD ve Avrupa ileri hamle ile İran'ı Rusya'nın elinden koparmayı başarabildi. İran'ın Batı ile yakınlaşması, Esed'ten vazgeçme göstergesidir.  Şah nasıl mollalarca devrildiyse mollalarda tekrar batı ile devrilecek…

Rusya ne yapacak.?

Trans Pasifik Ticaret ve Yatırım Anlaşması ile Çin'i kuşatma altına alan ABD, yeni hamle ile İran'ı yanına çekerek Rusya'yı da Ortadoğu'da zayıflatarak ekonomisini çökertmeyi hedefliyor. Rusya halen İran'ın en büyük müttefiki, ama İran yaptığı hamlelerle artık kim güçlüyse onun yanında yer alacak ama Rusya'yı da bırakamayacak. Rusya Suriye savaşına milyonlarca dolar harcama yaptı. Bu masrafları Suriye'den çıkartamazsa ekonomisi daha çok zayıflayacak.

Rus ekonomisi en fazla 5 yıl dayanabilir.

 Rusya'da diktatörlük artık demokrasiye geçmek zorunda. Çatlayan ekonomisiyle Rusya, bir süre demokrasicilik oyunu ile kendi halkını uyutacak. ABD'nin ve Avrupa'nın İran hamlesi Rusya'yı kendi sınırlarına çekmek zorunda bırakacak. Suriye pazarlığında Rusya Kırım ve Ukrayna'dan feragat ederse, dengeler yeniden değişebilir.

Rusya, Suriye'deki hava saldırıları için kullandığı Lazkiye'deki Hmeimim hava üssünü kalıcı olarak korumaya çalışıyor. Nato'nun Akdeniz'de ki hamlelerine karşı Lazkiye üssü Rusya için stratejik önem taşıyor.

Yeni devletlerin haritası ( Yeni Haşimi Devleti)

Suriye, Lübnan ve Ürdün topraklarının bir kısmını kapsayacak olan bu yeni devlet, Suriye'de ki site devletlerin kurulmasından sonra ki aşamayı kapsayacak. İran Şii bir uydu devleti kurmak istiyor ancak kurulacak olan yeni bir devlette Şiilerin söz sahibi olması ve nüfus alanına girmesi mümkün görünmüyor. Ön Asya'da ise ilk olarak Rusya ve İran'a karşı, Hazar Türkmenleri ve İran Kürtleri ile çatlak başlayacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.